Grædemuren får kønsneutralt område

I dag er pladsen foran Grædemuren i Jerusalem opdelt i to - et område hvor mænd kan bede, og et område, hvor kvinder kan bede. Den israelske regering besluttede i søndags, at der nu skal tilføjes et tredje område, hvor kvinder og mænd kan bede side om side. Foto: Menahem Kahana/AFP / Scanpix Denmark

Israels regering åbner for, at mænd og kvinder kan bede sammen ved Grædemuren. Håndsrækning til liberale jøder, mener historiker

I dag er pladsen foran Grædemuren i Jerusalem opdelt i to - et område hvor mænd kan bede, og et område, hvor kvinder kan bede.

Den israelske regering besluttede i søndags, at der nu skal tilføjes et tredje område, hvor kvinder og mænd kan bede side om side. Beslutningen kan ses som en bevægelse væk fra den ortodokse jødedom som dominerende for landet samt en håndsrækning til liberale jøder, mener Jakob Egholm Feldt, der er ekspert i jødisk historie.

Siden 1948 har det været den ortodokse del af jødedommen, der har været styrende for landet gennem rabbinatet, der er den øverste religiøse myndighed i Israel.

Derfor har der også været kønsadskillelse ved Grædemuren. Men over de sidste mange år er mere liberale former for jødedom blevet mere toneangivende, siger Jakob Egholm Feldt, der er lektor ved Roskilde Universitet.

”Fra regeringens side er det en anerkendelse af, at der findes en pluralitet af jødisk religion. Rabbinatet sidder på magten over Grædemuren, men regeringen har bestemt, at der nu bliver en sektion, som de kontrollerer i stedet for rabbinatet, og her får mænd og kvinder lov at bede sammen. Der er

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.