Hører musikken hjemme i en kirke, når dens publikum skriger på Satan?

Heavy metal-band med tunge tekster om død og ødelæggelse rykkede mandag aften ind i Aarhus-kirke. I direkte modstrid med kristendommen, siger kritikere

Mandag aften spillede metal-bandet Solbrud koncert i Langenæskirken i Aarhus. Her ses bandet ved en koncert på Refshaleøen i København under metalfestivalen Copenhell i 2015.
Mandag aften spillede metal-bandet Solbrud koncert i Langenæskirken i Aarhus. Her ses bandet ved en koncert på Refshaleøen i København under metalfestivalen Copenhell i 2015. . Foto: Torben Christensen.

Normalt tiltrækker heavy metal-bandet Solbrud tilbedere af Satan med sine mørke tekster om død og menneskelig undergang. I aftes var det så kirkegængerne i Langenæskirken i Aarhus, som i forbindelse med Aarhus Festuge fik stiftet bekendtskab med bandets tunge tekster og musik, der hører til den ofte kristendomsfjendtlige genre black metal.

Men Christian Roar Pedersen, sognepræst og mediekonsulent i Aalborg Stift, finder det helt forkert, at Langenæskirken bød bandet Solbrud indenfor:

”Hele det univers om død, ødelæggelse og mørke, som de har rullet op i teksterne, hører ikke hjemme i forhold til den karakter, som kirkerummet har. Kirkerummet er et sted, hvor man kommer med sine børn og får dem døbt, hvor man bliver gift og tager afsked med sine kære. Den type musik hænger ikke sammen med aktiviteterne i kirkerummet,” mener Christian Roar Pedersen.

Da Solbrud spillede koncert på Roskilde Festival i 2013, blev de budt velkommen af tilhørere, der råbte ”Satan, satan, satan, satan”.

Derfor mener Christian Roar Pedersen heller ikke, at Langenæskirken skulle have holdt koncerten i går:

”Jeg kan frygte for stemningen, når der tidligere er vist djævletegn, og Satan er blevet hidkaldt til deres koncerter. Det hører ikke hjemme og passer ikke med den kristne forkyndelse. Og det er jo derfor, at vi er i kirken,” siger Christian Roar Pedersen.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Solbrud angående koncerten, men bandet har ikke ønsket at udtale sig om sit forhold til religion. I et tidligere interview med musiksiden Blastbeast har de dog afvist, at de skulle være inspireret af satanismen:

”Vi har, som de fleste nok kan se, ikke den klassiske satan-vinkel. Da religion ikke interesserer os det fjerneste, har vi valgt at udelukke det helt fra vores musik,” udtalte bandet.

Solbrud beskriver sig selv som del af black metal-genren. Det er et kontroversielt stempel, for genren er ofte præget af en klar afstandtagen til kristendommen. I 1990’erne påtog medlemmer af miljøet omkring black metal-miljøet i Norge sig desuden ansvaret for en lang række kirkeafbrændinger.

Navnet ”Jærtegn” på Solbruds andet album (2014) kan ifølge Gyldendals Den Store Danske oversættes med et ”overnaturligt, ofte guddommeligt varsel om kommende dramatiske hændelser”.

Men Aarhus Festuge, der har planlagt kirkekoncerten med Solbrud, har garanteret, at bandets musik ”intet som helst har med satanisme at gøre”. Det skriver Aarhus’ biskop, Henrik Wigh-Poulsen, i et svar til Kristeligt Dagblad. Biskoppen anerkender, at Solbrud kan betegnes som black metal:

”Mig bekendt er det en musikform, hvor man med maksimal lydstyrke afsøger de store metafysiske problemstillinger, liv-død, lys-mørke, godt-ondt, hvilket jo kan være interessant nok, men djævledyrkelse eller hyldest til Satan er det altså ikke. Så havde de naturligvis fået afslag,” skriver Henrik Wigh-Poulsen.

Alligevel er det ifølge lektor og kulturkritiker Hans Hauge fra Aarhus Universitet uforståeligt, at Langenæskirken har budt Solbrud indenfor. Han ser metal-bandets indtog i kirkerummet som udtryk for en forfladigelse af det kristne budskab.

”Det har i hvert fald ikke noget kirkeligt formål, men det er interessant, at så mange aktører vil ind i kirken, samtidig med at der er en bevægelse med aktiviteter, der skal ud af kirken: gudstjenester og bryllupper. Men de nye aktiviteter handler nok mere om at trække publikum til end at trække kirkegængerne ind. I det konkrete tilfælde var jeg i hvert fald ikke gået med til det, hvis jeg sad i menighedsrådet,” siger Hans Hauge.

Forud for koncerten i Langenæskirken i aftes fandt menighedsrådsformand for Langenæskirken Inge Frydenlund det imidlertid spændende med Solbruds besøg:

”Det er meget moderne musik, og det er lidt noget andet, end vi plejer at have i kirken,” siger Inge Frydenlund og understreger, at hun ikke selv har sat sig ind i musikken eller tekstuniverset. Det har organisten stået for.

Ved en tidligere koncert med bandet har publikum hidkaldt Satan. Hvad gør I, hvis det samme sker til koncerten i aften (i går, red.)?

”Det var jeg ikke klar over. Men hvis det sker, så må vi tage det op til overvejelse, hvad vi gør.”

Kristeligt Dagblad bringer tirsdag på k.dk en reportage fra koncerten i Langenæskirken.