”Hvordan har I det med at skulle følge efter Kjeld Holm?”

400 interesserede østjyder var mødt op til det næstsidste debatmøde mellem de to kandidater til bispevalget i Aarhus. Blandt andet spurgte tilhørerne, hvordan Henrik Wigh-Poulsen og Jens Maibom Pedersen oplever at skulle tage arven op efter stiftets nuværende biskop

Aarhus Efterskole Jam med enten Henrik Wigh-Poulsens eller Jens Maibom Pedersens portræt. I dagens anledning havde efterskolens køkken lavet særlige marmeladeglas til de fremmødte. Og indholdet var selvfølgelig forskelligt.
Aarhus Efterskole Jam med enten Henrik Wigh-Poulsens eller Jens Maibom Pedersens portræt. I dagens anledning havde efterskolens køkken lavet særlige marmeladeglas til de fremmødte. Og indholdet var selvfølgelig forskelligt. . Foto: Bjørg Tulinius.

”Hvad er jeres holdning til Kjeld Holm? Hvis det var mig, der stillede op, ville jeg simpelthen ryste i bukserne over at skulle følge efter ham. Han har jo virkelig formået at nå ud til mange. Også til dem, der måske ellers ikke kommer i kirken.”

Sådan lød et af de mere direkte spørgsmål til domprovst Henrik Wigh-Poulsen og forstander for Diakonhøjskolen Jens Maibom Pedersen, da de to teologer tirsdag aften mødtes til verbal duel for fjerde gang i kampen om at blive ny biskop over Aarhus Stift.

400 mennesker var mødt op på Aarhus Efterskole for at blive klogere på, hvor de skal sætte deres kryds, når de den 15. april får tilsendt stemmesedlen med de to navne på. Og interessen har været meget stor for at finde ud af, hvilke profiler der gemmer sig bag de to jævnaldrende teologer. Når det sidste debatmøde er slut onsdag aften, har der været så stort et fremmøde, at det svarer til, at cirka 70 procent af de stemmeberettigede ved valget er mødt op.

Så hvad svarede de så på spørgsmålet? Om at skulle følge efter den biskop, der nu har været på posten i godt 20 år?

”Jeg er ikke en Kjeld Holm. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi får de teologiske diskussioner, kirken og kristendommen ud i bredere sammenhænge. Det har han været god til. Og det er da helt klart efterstræbelsesværdigt,” lød svaret fra Henrik Wigh-Poulsen.

”Kjeld Holm er dygtig. Og han har netop fået bragt kristendommen ind i det fælles samfundsliv. Det håber jeg da, at den nye biskop vil fortsætte med - og det tror jeg, vi begge to kan lære,” supplerede Jens Maibom Pedersen.

Mange af temaerne fra de øvrige debatmøder blev gentaget i aftenens spørgsmål, og de to kandidater måtte derfor endnu en gang forholde sig til både synet på opstandelsen, faldende dåbstal og muligheden for at have enten formelle eller uformelle samtaler med en biskop. Men der kom også nye ønsker frem, som for eksempel at den nye biskop ville love at sætte penge af til en særlig tværreligiøs medarbejder.

”Jeg vil gerne høre, hvor I står på netop det område. Folkekirken risikerer at blive en slags beskyttet værksted, hvis vi ikke sætter ind her,” lød det fra spørgeren.

”Det kunne være en god idé. Men jeg synes, der er meget, der kalder på vores opmærksomhed. For eksempel skal vi også kigge på, hvordan vi møder de mange migrant-menigheder, der kommer, og hvilke tilbud vi kan give de syriske kristne, der er her nu. Vi skal også som folkekirke yde en diakonal indsats over for de mange flygtninge og indvandrere, der er i sognene,” svarede Henrik Wigh-Poulsen.

”Jeg vil gerne være med til at ansætte en tværreligiøs medarbejder. Det er altafgørende i de her år, at vi gør noget på det område. Vi er udfordret på væsentlige punkter, også af andre religioner. Indsatsen må begynde i sognet, hvor vi skal tage snakken med hinanden om, hvad det vil sige at være kristen - og dermed hvordan vi så skal være over for vores næste,” sagde Jens Maibom Pedersen.

Ordstyrer ved debatmødet var næstformand for Folketingets Kirkeudvalg Mette Bock (LA). Hun indledte aftenen med at sige, at hun selvfølgelig ville styre debatten retfærdigt, men at hun med en baggrund i journalistikken nok heller ikke ville lade de to debattører ”slippe så let”.

Og derfor blev de to da også stillet et par ekstra opfølgende spørgsmål nogle gange. Som for eksempel det p.t. meget omdiskuterede: ”Er kristendom bedre end islam?”.Hvortil begge svarede ja. Helt kort.

En spørger bad også Henrik Wigh-Poulsen og Jens Maibom Pedersen om at nævne tre ting, der adskiller dem fra hinanden, og da de begge havde svaret noget om forskelle på temperament, spurgte Mette Bock mere direkte til de teologiske forskelle.

”Jeg har helt klart en arv i vækkelserne. Det, der især har præget min teologi, er først og fremmest Grundtvig og Kierkegaard,” sagde Henrik Wigh-Poulsen.

”Jeg står også i stor taknemmelighedsgæld til Grundtvig. Men jeg kalder mig ”rundkirkelig”, fordi jeg mener, at den teologiske kassetænkning er forbi. Men jeg vedkender mig også inspiration fra det missionske,” svarede Jens Maibom Pedersen.