Hvorfor blev Luther ikke biskop?

Martin Luther havde sådan set ikke noget imod bispeembedet, og han indsatte selv i 1540 sin ven og kollega Amsdorf som første protestantiske biskop i Naumburg, skriver Eberhard Harbsmeier. På billedet ses Wittenberg Slotskirke, hvor Luther opslog sine 95 teser. Foto: Jan Woitas/Polfoto

Reformatoren Martin Luther styrede reelt den protestantiske kirke i Sachsen i et uformelt lederskab, mens fyrsten var kirkens formelle overhovede

I sin biografi om Martin Luther stiller historikeren Heinz Schilling det spørgsmål, hvorfor reformatoren egentlig ikke selv blev biskop, da man skulle ordne kirkens forhold i Sachsen. Han satsede i stedet helt på den verdslige øvrighed, der skulle tage sig af kirkens ledelse.

Martin Luther havde sådan set ikke noget imod bispeembedet, og han indsatte selv i 1540 sin ven og kollega Amsdorf som første protestantiske biskop i Naumburg.

I forordet til Melanchthons bog om undervisning af visitatorerne, der fører tilsyn med præster, skriver Luther endda, at han gerne så det biskoppelige embede genoprettet, men da ingen følte sig kaldet, spurgte man kurfyrsten, om han ville være kirkens leder.

Sådan blev det, og ifølge Schilling var grunden Martin Luthers indsigt i ”magtens realiteter”. Kun den verslige øvrighed havde den fornødne autoritet til at varetage den opgave, og da Reformationen blev indført i Danmark, afsatte kongen biskopperne. En overgang afskaffedes også bispeembedet, idet der ikke blev indsat nye biskopper, men ”superintendenter” af Johannes Bugenhagen, der spillede en ledende rolle ved organiseringen af de lutherske kirker i flere

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.