Hypnose breder sig i sundhedsvæsenet

På sygehusenes fødselsafdelinger og hos tandlæger og læger bliver det mere og mere almindeligt at bruge hypnose som en del af behandlingen. Psykologforening advarer mod udviklingen

Alternativ behandling flytter i stigende grad ind i det etablerede sundhedsvæsen. På billedet ses en patient, der er til eftersyn hos den holistiske tandlægeklinik Pachamama i København, hvor lilla ametyster og krystaller ligger under tandlægestolen og i vindueskarmene for at sprede beroligende energi. --
Alternativ behandling flytter i stigende grad ind i det etablerede sundhedsvæsen. På billedet ses en patient, der er til eftersyn hos den holistiske tandlægeklinik Pachamama i København, hvor lilla ametyster og krystaller ligger under tandlægestolen og i vindueskarmene for at sprede beroligende energi. --. Foto: Mette Frandsen.

Hypnose bruges i stigende grad hos læger, tandlæger og på sygehuse. Tidligere var hypnose en teknik forbeholdt psykologerne, men når børn i dag skal en tur forbi skoletandlægen i Aalborg Kommune, bruger tandlægen hypnose til at behandle børnenes tandlægeskræk, og her til juni skal større forsøg med selvhypnose hjælpe hundredvis af gravide på både Skejby og Herlev Sygehus af med fødselssmerter. Samtidig benytter flere praktiserende læger og tandlæger hypnose.

Ifølge Dansk Selskab for Klinisk Hypnose, der har 300 medlemmer blandt læger, jordemødre, tandlæger og sygeplejersker, bruges hypnose af flere og flere sundhedsfagfolk.

- Hypnose kan eksempelvis bruges til unge, der lider af socialfobi og derfor isolerer sig i et hjørne i klasseværelset og aldrig markerer sig i skolen. Her kommer den unge i trance, og man finder tilbage til, hvor den dårlige følelse stammer fra, siger Peder Olesgaard, læge og bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Klinisk Hypnose.

Hypnose er ikke anerkendt som en behandling med offentligt tilskud. Men det er netop blevet bevist, at hypnosen rent faktisk kan lindre smerte. En ny ph.d.-afhandling af tandlæge og hypnoterapeut Randi Abrahamsen fra Afdelingen for Klinisk Oral Fysiologi ved Aarhus Universitet viser nemlig, at smerten nedsættes ved hypnose af mennesker med kroniske ansigtssmerter efter operationer. Randi Abrahamsen har fulgt en række patienter i flere år, og hun har også - via scanninger af hjernen - påvist forandringer i hjernen ved hypnose.

- Det betyder, at man vil kunne bruge hypnose som behandlingsform til at lindre kroniske smerter, siger Randi Abrahamsen, der påpeger, at der i dag er 30 hypnose-tandlæger i Danmark.

Ifølge hende er børn særligt modtagelige for hypnose, fordi de har nemmere ved at komme i trance. Og det er skoletandlæge i Aalborg Kommune Ulf Brock enig i. Han har gennem halvandet år hypnotiseret omkring 20 børn med skræk for tandlægens bor og sprøjte.

- Med hypnosen kan man komme helt ind og fjerne angsten. Hos nogle børn har jeg ændret deres opfattelse af smerte, så de slet ikke har brug for bedøvelse, siger Ulf Brock.

- Man skal kende til begrænsningerne ved hypnose. Hvis jeg fornemmer, at det handler om noget mere psykisk, eksempelvis incest, så skal jeg ikke arbejde på incesten. For det er ikke mit område, siger han.

Men ifølge Kaare Claudewitz formand for Psykologfagligt Selskab for Klinisk Hypnose under Dansk Psykolog Forening er det et stort problem, at hypnosen har bredt sig i sundhedsvæsnet. Han mener, at Dansk selskab for Klinisk Hypnose er gået for langt ved også at uddanne jordemødre og tandlæger.

- De er ikke universitetsuddannet til at arbejde dybdepsykologisk og sende en person i dyb trance. Det er psykologer. Problemet er, at der sagtens kan dukke ting op, som tandlægen eller jordemoderen ikke er uddannet til at arbejde med, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk