Valgmenighedspræst må ikke holde gudstjeneste på egen hånd i sognekirke

For at undgå konkurrence mellem menigheder har Kirkeministeriet afgjort, at valgmenighedspræst Massoud Fouroozandeh ikke længere kan vikariere som prædikant i Sct. Hans Kirke i Odense. Afgørelsen er ude af trit med virkeligheden, siger præstens bisidder

Valgmenighedspræst Massoud Fouroozandeh fotograferet i Sct. Hans Kirke i Odense.
Valgmenighedspræst Massoud Fouroozandeh fotograferet i Sct. Hans Kirke i Odense. . Foto: Claus Fisker.

Valgmenighedspræst Massoud Fouroozandeh fra menigheden Church of Love har muligvis holdt sin sidste prædiken som vikarierende prædikant i Sct. Hans Kirke i Odense.

Biskop over Fyens Stift, Tine Lindhardt, anser nemlig hans sporadiske gudstjenester for at være i strid med valgmenighedsloven, der ikke tillader en person at være både valgmenighedspræst og sognepræst i samme provsti. Det oplyser hun i et svar sendt til Massoud Fouroozandeh den 7. september på hans spørgsmål om, hvorvidt han fortsat må vikariere som ulønnet prædikant i Sct. Hans Kirke. Hun skriver ligeledes, at der skal være en lønnet præst til stede, hvis han fortsat skal prædike til gudstjenester i kirken.

Kristine Garde er retsteolog og bisidder for Massoud Fouroozandeh. Hun mener, at biskoppen begår en fejl ved ikke at skelne mellem, om præsten er fastansat eller ulønnet vikar. Derfor valgte Kristine Garde og Massoud Fouroozandeh at gå videre med sagen til Kirkeministeriet, som i sin afgørelse har givet biskoppen ret og begrundet det med ”et ønske om at undgå, at præsten som henholdsvis valgmenighedspræst og sognepræst konkurrerer om de samme medlemmer”.

Men Kirkeministeriets afgørelse er ude af trit med virkeligheden, mener Kristine Garde.

”Det er en rigid tolkning af loven, som ikke tager hensyn til de aktuelle forhold i Sct. Hans Kirke. Der er tale om to menigheder, som ikke konkurrerer, men samarbejder. Massoud Fouroozandeh har påtaget sig at gennemføre gudstjenester i Sct. Hans Kirke vederlagsfrit for det gode samarbejdes skyld. Afgørelsen viser, at man ikke har tilstrækkelig forståelse for, hvad der ligger i denne sag,” siger Kristine Garde, der har rettet fornyet henvendelse til Kirkeministeriet for at få en forklaring på, hvorfor en ulønnet vikartjeneste sidestilles med ansættelse som præst.

At de to menigheder skulle være konkurrerende, passer ganske enkelt ikke, mener Kurt E. Larsen, professor i kirkehistorie ved den konservative uddannelsesinstitution Menighedsfakultetet. Hvis viljen er til stede, kan man sagtens etablere et godt samarbejde uden at holde sig til lovens strengeste fortolkning.

”Massoud Fouroozandehs valgmenighed kan næppe beskyldes for at tage medlemmer fra Sct. Hans Kirkes menighed over i hans valgmenighed. Den henvender sig til farsi-talende migranter og er et godt eksempel på, at det kan være muligt at få en kristen gruppe migranter tilknyttet folkekirken,” siger Kurt E. Larsen, der mener, at det vil være en helt anden sag, hvis Massoud opfordrede folk i sognemenigheden til at tilslutte sig valgmenigheden i stedet.

Tine Lindhardt siger, at hun var nødt til at reagere på Massoud Fouroozandehs forespørgsel, der gik på, om hans prædiker i Sct. Hans Kirke er i strid med valgmenighedsloven.

”Jeg har tidligere set igennem fingrene med, at Massoud Fouroozandeh har holdt prædiken som vikar i Sct. Hans Kirke, fordi det er væsentligt med et godt samarbejde mellem valgmenigheden og sognemenigheden. Men da jeg blev adspurgt direkte, om det var i orden, måtte jeg henvise til valgmenighedsloven,” siger Tine Lindhardt, der ikke vil tage stilling til, om konkurrencen mellem menighederne er et problem.

Hun bakkes op af menighedsrådsformanden, Sven Madsen. Han er glad for samarbejdet mellem Massoud Fouroozandeh og sognemenigheden. Men han kan dog ikke se det store problem i, at Massoud Fouroozandeh nu ikke kan stå for prædiken i Sct. Hans Kirke, uden at der er en anden præst til stede, som er ansat hos kirken.

”Jeg synes, at sagen er ude af proportioner,” siger han.

Kirkeministeriet ønsker ikke at kommentere sagen, fordi det er en konkret personsag.

Rettet den (dato: 08/12/15 klokken 11:58): I denne artikel har der tidligere stået "Indvandrerpræst må ikke prædike i sognekirke" Dette er ikke korrekt. Teksten er nu rettet til "Valgmenighedspræst må ikke holde gudstjeneste på egen hånd i sognekirke." Kristeligt Dagblad beklager fejlen.

Rettet den (dato: 03/12/15 klokken 17:16): I denne artikel har der tidligere stået "For at undgå konkurrence mellem menigheder har biskop over Fyens Stift besluttet, at valgmenighedspræst Massoud Fouroozandeh ikke længere kan vikariere som prædikant i Sct. Hans Kirke i Odense." Dette er ikke korrekt. Teksten er nu rettet til "For at undgå konkurrence mellem menigheder har Kirkeministeriet afgjort, at valgmenighedspræst Massoud Fouroozandeh ikke længere kan vikariere som prædikant i Sct. Hans Kirke i Odense." Kristeligt Dagblad beklager fejlen.