Ingen bliver stemt hjem, hvis de synger falsk ved lejrbålet

Flere af landets borgmestre gæstede forleden danmarkshistoriens største spejderlejr i Holstebro. Blandt andet for at afprøve hængekøjer, spise i det fri og for at høre om spejderbevægelsens frivillige arbejde

Iført en uniformsskjorte i blå og grøn gæster Furesø Kommunes borgmester, Ole Bondo Christensen, Danmarks største spejderlejr i Holstebro. Skjorten er en gave fra de syv spejdergrupper fra Furesø, som også forærede borgmesteren en borgmesterkæde i reb. –
Iført en uniformsskjorte i blå og grøn gæster Furesø Kommunes borgmester, Ole Bondo Christensen, Danmarks største spejderlejr i Holstebro. Skjorten er en gave fra de syv spejdergrupper fra Furesø, som også forærede borgmesteren en borgmesterkæde i reb. –. Foto: Torkil Adsersen.

Jeg erklærer hermed hængekøjerne for indviet.

Danmarkshistoriens største spejderlejr i Holstebro har fået fint besøg. De flere end 35.000 spejdere bor sammen i lejre, der er inddelt efter kommunegrænser, hvilket betyder, at deltagerne får mødt spejdere fra andre grupper og forbund. Men ikke nok med det: Denne mandag gæstes mange spejdergrupper i den enorme lejr af deres egen borgmester, og i alt er her repræsentanter fra 56 kommuner.

Furesø-lejren har planlagt et tætpakket program for deres socialdemokratiske borgmester, Ole Bondo Christensen. Blandt andet skal han indvie et hængekøjeareal i lejren.

En opgave, som kan minde meget om andre repræsentative opgaver for en borgmester. Men i Holstebro bliver det gjort på spejdermanér. Det vil sige med kniv. Og blandt de 400 spejdere i alderen fra 2 til 70 år fra Furesø Kommune er det ikke nok at skære en snor over. Borgmesteren skal også som den første afprøve en hængekøje. Op kommer han, og det skaber glæde blandt spejderne, hvor især flere af børnene er hurtige til selv at hoppe op i en hængekøje ved siden af borgmesteren.

Lærke Lund Lindehammer og Anna Vinther Heydenreich, begge 10 år, ser til, mens Ole Bondo Christensen viser, hvordan køjerne skal bruges.

LÆS OGSÅ: Statsministeren besøger kæmpe spejderlejr

De to spejdere fra gruppen Mjølner i Værløse har begge tidligere været på spejderlejr og synes, det er rigtig, rigtig sjovt og spændende at være på en så stor lejr som den i Holstebro.

Man får mange nye kammerater fra de andre grupper. Vi bor også sammen med svenskere. De er ret sjove at møde, fortæller pigerne, og Anna Vinther Heydenreich fortsætter:

Det er sjovt, at borgmesteren er her. Det er hyggeligt, at han gider, og han har klaret det godt. Han siger ikke nej og siger ikke, at det her er ulækkert, eller det vil jeg ikke.

Sådan lyder altså bedømmelsen af borgmesteren, som selv for 42 år siden på en spejderlejr var på præcis de samme marker, som årets lejr holdes på.

En del af formålet med borgmesterbesøget er for spejderne at vise, hvad det vil sige at være spejder, og give et tidssvarende billede af bevægelsen.

Fra lejrledelsens side vil man desuden gerne sætte fokus på det frivillige arbejde, som gøres over hele landet i spejderhytterne. Det fortæller en af lejrens to lejrchefer, Miriam Madsen.

Vi vil gerne sikre fortsat gode rammer for det lokale arbejde. Kommunernes økonomi er presset, så spejderbevægelsen vil gerne vise kommunerne, hvilken værdi vi skaber ud af den lille kommunale budgetpost, som det frivillige foreningsliv udgør, siger hun.

Miriam Madsen forklarer, at der er en tendens til, at spejderbevægelsen i Danmark bliver betragtet som et fritidstilbud, mens spejdere i resten af verden i højere grad er nogle, som tager et ansvar i deres lokalområde.

Det vil vi også gerne lade være en del af det danske spejderarbejde. Vi vil vise, hvad vi kan gøre for lokalområdet, og hvad den enkelte får ud af at være spejder. Vi kan skabe nogle gode fritidsaktiviteter for børn og unge, hvor de kan udvikle sig. På længere sigt er spejderbevægelsen med til at udvikle fremtidens ledere. Man lærer at tage et ansvar og få andre til at fungere som et hold, siger Miriam Madsen.

Efter at have været på besøg rundt omkring hos spejderne mødes borgmestrene med repræsentanter fra deres lokale spejdergrupper til forskellige oplæg og efterfølgende samtale om frivillighed. Fra scenen bliver der spurgt, om der er brug for frivillige i et velfærdssamfund? Svaret er ifølge Furesøs borgmester, Ole Bondo Christensen, ja.

Jeg tror, at alle kommuner er meget opmærksomme på, at vi som kommuner ikke kan klare alle opgaver. Vi er meget afhængige af borgere, som vil yde en frivillig indsats. Der skal vi som kommuner sætte nogle ordentlige rammer. Vi skal for eksempel sikre et godt samarbejde. Det tror jeg, denne debat er med til at sætte på dagsordenen. Vi skal give plads til det frivillige arbejde og også give plads til, at det kan udvikle sig. Det vil vi også arbejde med i Furesø Kommune, siger Ole Bondo Christensen efter en solrig dag i Holstebro.

Undervejs i debatten bliver det også på humoristisk vis slået fast, at spejderbevægelsen kan bruges til at genfinde fællesskabsfølelsen i samfundet. Én udtrykker det på følgende måde: Ingen bliver stemt hjem, hvis de synger falsk ved lejrbålet.

Også Ole Bondo Christensen har bemærket, hvad en indsats fra de frivillige på lejren, som både tæller lokale spejderledere og mindst 5000 andre, kan betyde.

Jeg er blevet bekræftet i, at børn får en stor oplevelse her på lejren. Man kan se det på øjnene. En af dem sagde til mig: Jeg håber, jeg kan huske det her, når jeg bliver gammel. Lejren kan give dem et minde og også nogle værdier for livet, siger han.

Spejdernes Lejr 2012