Ingen dansk lov forhindrer socialrådgivere og lærere i at bære burka

Der er ingen lovgivning, som forbyder en offentligt ansat at bære burka eller niqab. I Faxe Kommune er et burkaforbud netop blevet drøftet, og det kan være første skridt mod regler på området, siger ekspert

Selvom forslaget i Faxe ikke blev vedtaget, kan inspirationen derfra såvel som debatten og initiativerne i Tyskland og Frankrig betyde, at både nationale og lokale magthavere i Danmark vil følge efter med lignende forslag. Det vurderer adjunkt Niels Valdemar Vinding fra Københavns Universitet. Arkivfoto.
Selvom forslaget i Faxe ikke blev vedtaget, kan inspirationen derfra såvel som debatten og initiativerne i Tyskland og Frankrig betyde, at både nationale og lokale magthavere i Danmark vil følge efter med lignende forslag. Det vurderer adjunkt Niels Valdemar Vinding fra Københavns Universitet. Arkivfoto. . Foto: Lea Meilandt Mathiesen.

Faxe Kommune på Sydsjælland er blevet centrum for en ophidset debat, der sammen med en overordnet debat om religion og personlig frihed allerede har fyldt forsiderne i europæiske aviser de seneste uger.

Det er sket i kølvandet på et Venstre-forslag om at forbyde kommunens ansatte at bære burka, som kun på yderste mandat blev nedstemt i torsdags. Debatten følger i kølvandet på andre europæiske landes initiativer for at fjerne burka og niqab fra offentlige steder. For begge klædedragter gælder, at de dækker hele kroppen, mens kun øjnene er fri.

I Frankrig ulovliggjorde den franske forvaltningsdomstol i går det burkini- forbud, der i et par uger nåede at gøre det ulovligt at bære den såkaldte burkini på en række franske strande. Og i Tyskland har indenrigsminister Thomas de Maizière i sidste uge foreslået et delvist burkaforbud på eksempelvis skoler, offentlige kontorer og i retssale.

Indgrebene har skabt hed debat globalt, og i Danmark var forslaget et forsøg på at teste det juridiske spillerum, som er uklart, siger Randver Jonas Kristinsson, medlem af byrådet for Venstre i Faxe Kommune.

”Vi rejste spørgsmålet, fordi det er noget, der bekymrer mange danskere, og fordi vi ville have administrationen til at undersøge det lovmæssige i indholdet. Vi har gentagne gange set Christiansborg forsøge at lovgive på området uden held, så nu ville vi se, hvor langt vi kunne gå lokalt for at varetage vores politiske ansvar.”

Ifølge Sten Schaumburg-Müller, professor ved juridisk institut på Syddansk Universitet, er der da heller ikke nogen paragraffer i dansk lovgivning, der forbyder offentligt ansatte at bære niqab eller burka.

”Der findes ingen lovgivning specifikt rettet mod at bære burka eller niqab. Man kan ikke lovgive så specifikt. Derfor er det altid et spørgsmål om at afveje forskellige love – og tolkningen af dem – mod hinanden.”

Sten Schaumburg-Müller mener dog ikke, at der er noget til hinder for et forbud mod burkaer i det offentlige allerede nu.

”Det er mit bud, at en chef i det offentlige allerede nu ville kunne fyre en medarbejder, der insisterer på at være burka, niqab eller anden beklædning, der skjuler vedkommendes ansigt. Det kræver dog, at forbuddet er generelt formuleret og retter sig mod tildækning af ansigtet og ikke mod bestemte stykker tøj.”

Det havde man luret i Faxe Kommune, hvor ordlyden lød ”at ansatte i Faxe Kommune ikke har tildækket ansigt i forbindelse med deres funktion i kommunen”.

Også Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, understreger, at det i dag ikke er ulovligt for offentligt ansatte at bære burka eller niqab.

”Der er ingen lovgivning, som forbyder en offentligt ansat at bære burka.”

Det er problematisk, mener folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti Naser Khader.

”Jeg har ikke ændret holdning siden 2009. Jeg mener stadig ikke, at burka eller niqab skal være tilladt, for i et åbent samfund skal man vise sit ansigt til andre. Det gælder ikke blot offentligt ansatte, men generelt i det offentlige rum.”

Selvom forslaget i Faxe ikke blev vedtaget, kan inspirationen derfra såvel som debatten og initiativerne i Tyskland og Frankrig betyde, at både nationale og lokale magthavere i Danmark vil følge efter med lignende forslag. Det vurderer adjunkt Niels Valdemar Vinding fra Københavns Universitet, der forsker i islam og muslimer i Danmark og Europa.

”Jeg tror, at man er inspireret af – og med tiden vil implementere nogle af – de forslag, vi ser andre steder i Europa omkring brugen af burka. Jeg tror også, at det vil ske i små bidder ad gangen eksempelvis i kommuner,” siger Niels Valdemar Vinding.

Han ser dog flere problematiske forhold omkring burkaforbud for offentlige ansatte.

”Man mistænkeliggør og stigmatiserer en i forvejen udfordret minoritet og fører befolkningen væk fra det oprindelige problem, som er radikalisering. Men i virkeligheden handler det ikke om, hvordan man går klædt, men om at signalere en hård linje over for befolkningen, fordi politikerne ser, at det gavner dem politisk,” siger Niels Valdemar Vinding.