Israel kønsopdeler flere skoler

Skoleudvikling i Israel viser, at ortodoksien står stærkere

Antallet af ortodokst religiøse skoler i Israel stiger
Antallet af ortodokst religiøse skoler i Israel stiger. Foto: Boaz Rottem.

I løbet af de seneste 10 år er antallet af religiøse offentlige skoler, hvor drenge og piger undervises adskilt, tredoblet. Dette til trods for at retningslinjer fra det israelske undervisningsministerium er imod kønsopdeling. I øjeblikket er der kønsopdeling i 65 procent af de religiøse offentlige skoler, som er åbne for alle, men har jødedommen som fundament.

Ifølge den danskfødte israelske rabbiner og tidligere politiker Michael Melchior er der tale om en radikalisering.

LÆS OGSÅ: Ortodokse jøder kønsopdeler fortove

Denne radikalisering kommer til udtryk i en bred vifte af emner sideløbende med kønsopdeling og udelukkelse af kvinder, siger han til dagbladet Haaretz.

Ifølge Michael Melchior er denne udvikling et resultat af undervisningsministeriets forsøg på at gøre de religiøse skoler attraktive for den ortodokse del af befolkningen og altså ikke kun de nationalreligiøse elever:

Det er ikke nødvendigvis en dårlig idé. Men Israel betaler en pris for den ortodokse ideologis indflydelse i mange skoler. De humanistiske og demokratiske værdier begrænses, og det bekymrer mig.

I øjeblikket er kvinders rolle i hæren til debat i Israel, da nogle religiøse soldater med opbakning fra visse rabbinere nægter at deltage i ceremonier, hvor kvindelige soldater optræder eller synger.

I Jerusalem debatteres retten til at trykke reklamer med kvinder på forsiden. I mange tilfælde er skilte med kvinder, også anstændigt påklædte kvinder, blevet skændet. Det har i løbet af de seneste år fået reklamebureauer til at holde op med at trykke reklamer med billeder af kvinder.

Klasserne kønsopdeles på trods af en lov om, at kun klasser med over 40 elever kan deles. I øjeblikket kønsopdeles klasser, der er meget mindre, hvilket resulterer i yderligere udgifter for undervisningsministeriet. Ifølge dagbladet Haaretz koster denne opdeling ministeriet omkring 16 millioner kroner om året.

I Israel findes der tre slags offentlige skoler: nationalreligiøse, ortodokse og sekulære. Derudover er der de private skoler, der også modtager støtte fra staten.