Jødernes lysfest begynder i dag

Høringerne om den 11-årige Haleigh Poutre har oprullet en tragisk sag om børnemishandling og samtidig ramt lige ned i den følelsesladede amerikanske debat om, hvordan og hvornår et liv bør afsluttes. -- Foto: Scanpix.

Børn fejrer Hanukkahs første nat med lys i Meah Shearim, en ortodoks del af Jerusalem Foto: KOBI GIDEON Denmark / Scanpix

relevante temaer

Fejring af genindvielsen af det jødiske tempel ligner julen meget og ikke mindst solhvervet, siger overrabbiner Bent Melchior

I aften tænder jøder verden over det første lys i hanukkah-stagen. Jødernes lysfest er begyndt og varer til den 28. december.

Hanukkah markerer præsteslægten makkabæernes sejr over syrere og grækere i 160erne før vor tidsregning. Fjenderne, der havde erobret Judæa, forsøgte at få jøderne til at opgive deres religion og tvang dem til at bøje sig for de græske guder og til at spise svinekød.

LÆS OGSÅ: 10 ting du ikke vidste om Chanukah

I virkeligheden var det en kulturkamp mellem to ideologier: den græske videnskabeligt-filosofiske og den jødiske social-, samfunds-, og retmæssige tilgang til tilværelsen. Men det var også en kamp, der kunne have udryddet den jødiske tro fuldstændigt. Men mod alle odds sejrede makkabæerne.

Efter krigen skulle templet renses og genindvies. Til det skulle der bruges lys. Der var kun forarbejdet olie til en dag, men lyset brændte i otte, og det er det mirakel, jøderne officielt fejrer.

Hanukkah-stagen er godt nok niarmet, men lyset i midten er det tjenende lys, som de andre lys tændes med. Ét den første dag, to den næste og så fremdeles, indtil alle lys er tændt den ottende dag.

Under besættelsen var der ingen niende lys, fordi lysene var så svære at skaffe, siger Bent Melchior, overrabbiner fra 1970 til 1996.

Bent Melchior er overbevist om, at hanukkah har vundet popularitet, fordi den ligger så tæt på julen i den kristne del af verden. Så jødernes børn som de muslimske ved fastefesten efter ramadan får gaver.

Bent Melchior har også en anden forklaring på hanukkahs placering:

Jeg tror, at både jul og hanukkah hænger sammen med, at lyset vender. I Danmark er julen næsten samstemmende med de hedenske solhvervsfester, og i Mosebøgerne er det Adam, der bliver så betaget af, at lyset vender tilbage, at han holder en fest. Derfor er hanukkah lagt her, for så kan enhver blive salig i sin tro: Jøderne kan tænke på Adams glæde eller et lysmirakel og kristne på lyset, der vender tilbage, eller Jesu fødsel.

Bente Clausen

Født 1960. Bifag i historie fra Aarhus Universitet 1985. Uddannet journalist 1989. Suppleringsfag i minoritetsstudier fra Københavns Universitet i 1997. Skrevet 'For Guds Skyld - om protestantisme og politik i USA' i 2004. På Kristeligt Dagblad fra 1989-93, Indenrigsministeriet 1993-96, Kristeligt Dagblad fra 1996. Stofområde: Kirkelige forhold, kirkeret, kirken og menneskerettigheder, islam og jødedom i Danmark.

 

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.