Jeg har aldrig fået bunden slået ud af min tro

Baptisternes formand Bent Hylleberg er blevet religiøst præget af sin mormors tillid og livsglæde

Bent Hylleberg får inspiration fra de første danske baptister, der måtte kæmpe for deres frihed.
Bent Hylleberg får inspiration fra de første danske baptister, der måtte kæmpe for deres frihed. . Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Hvordan vil du beskrive din tro?

Min tro sætter perspektiv på hverdagens gøremål. Og så er troen mit baggrundstæppe - en ramme og kultur for, hvordan livet skal leves.

Hvordan var forholdet til religion i dit barndomshjem?

Det var en sund kristen praksis i et lokalt menighedsmiljø. Jeg er fra et ikke-akademisk hjem med mere liv og tjeneste end teologisk refleksion. Desuden var det en økumenisk åben kristendom. Det er jo ingen hemmelighed, at jeg er baptist. Vi gik i skiftevis baptisternes og KFUM's søndagsskoler.

Hvad har udfordret din tro?

Det har de eksistentielle vilkår, man løber ind i, som for eksempel sygdom og død, samt al den uretfærdighed, der er i verden. Hertil kommer de intellektuelle overvejelser, der rejser sig, når man begynder på studentertilværelsen. Jeg har dog aldrig haft udfordringer, som har slået bunden ud af min tro.

Hvad har formet den tro, du har i dag?

Det må blive et svar i retning af min mormors fromhed. Det vil sige hendes umiddelbare tillid og livsglæde i troen. Det har også mødet med store teologer, jeg mødte, blandt andre dr.theol. Johannes Aagaard (1928-2007) og hans hustru, dr.theol. Anna Marie Aagaard. Hertil kommer en række teologer, der har sat frihed og retfærdighed på dagsordenen.

Hvordan gør din livsanskuelse en forskel i din hverdag?

Jeg prøver at forbinde indsigt og engagement. Tro og tjeneste kan man også kalde det. Min livsanskuelse bliver derfor også til handling, blandt andet i mit kirkelige miljø og i mit arbejde med flygtninge.

Hvem er forbillede for dig i eksistentielle spørgsmål?

Jeg får inspiration i mødet med almindelige mennesker, jeg møder langs vejen. Som kirkehistoriker vil jeg nævne Reformationens døbere - og de første danske baptister, der også måtte kæmpe for deres frihed. Og Martin Luther King (1929-1968), som også var baptist.

Hvad er det bedste åndelige råd, du har fået?

Det bedste åndelige råd er nok nogle, der er blevet sunget ind i mig. Blandt andet har Hans Vilhelm Kaalunds ”Jeg elsker den brogede verden” inspireret mig. Især den strofe, hvor vi synger: ”Kamp må der til, skal livet gro...kamp for frihed i liv og tro!”.