Kinas kristne missionerer i muslimske lande

Huskirker i Kina har sendt missionærer til Mellemøsten og Centralasien, og flere er på vej. Den officielle protestantiske kirke er skeptisk

”For os er det kun begyndelsen. Vi har meget at lære i forhold til vestlige kirker, der har en lang tradition for at missionere,” siger Ezra Jin, grundlægger af Zion Kirke i Beijing.
”For os er det kun begyndelsen. Vi har meget at lære i forhold til vestlige kirker, der har en lang tradition for at missionere,” siger Ezra Jin, grundlægger af Zion Kirke i Beijing. Foto: Vera Bundgaard.

Kristendommen kom oprindeligt til Kina via vestlige missionærer, men nu er kinesiske kristne selv begyndt at drage den anden vej for at udbrede evangeliet.

Zion Kirke i Beijing er blandt de kirker, der har missionærer i udlandet. Med omkring 1200 medlemmer er det en af de største huskirker i hovedstaden, og den har store ambitioner om at sende flere missionærer til fjerne egne af Kina - og ikke mindst til muslimske lande.

”Vi har allerede to familier i Pakistan og håber, at vi kan sende en familie mere i år,” siger leder og grundlægger af Zion Kirke, pastor Jin Mingri, der har taget det kristne navn Ezra Jin.

Kirken har desuden missionærer i de kinesiske provinser, hvor der bor mange etniske minoriteter. Missionærerne i Pakistan lærer blandt andet pakistanske børn kinesisk og hjælper fattige.

”Formålet er det samme som for alle andre missionærer: at udbrede evangeliet. Men for os er det kun begyndelsen. Vi har meget at lære i forhold til vestlige kirker, der har en lang tradition for at missionere,” siger Ezra Jin, der grundlagde Zion Kirke i 2007.

”Den kinesiske kirke er stadig ung, og huskirkerne har kun eksisteret i få årtier. De unge, der er udsendt, er første generation, og de skal finde ud af, hvordan vi gør det i lande som Pakistan, hvor vi ikke har nogen erfaring. Og vi skal finde ud af, hvordan vi bedst forbereder dem og støtter dem herfra,” siger han.

Ifølge avisen Global Times har mindst ti huskirker i Beijing missionærer i Mellemøsten og lande som Kasakhstan og Tadjikistan. Også kirker i andre dele af Kina har i de senere år taget opgaven på sig. I 2010 var der 5600 kinesiske missionærer i udlandet.

Udviklingen er ikke statsligt sanktioneret og bliver mødt med skepsis. Kommunistpartiet har traditionelt haft det svært med kristne missionærer, og på papiret er det forbudt at missionere i Kina. Også den officielle protestantiske kirke, der er samlet under paraplyorganisationen China Christian Council, er skeptisk:

”På den ene side har jeg forståelse for det. Jesus sendte jo også sine disciple ud i verden, men vi støtter ikke den form for gammeldags mission. Vi skal ikke pålægge andre folkeslag vores tro,” mener Gao Ying, der er viceformand for China Christian Council og desuden rektor for det teologiske seminar i Bei-jing.

I stedet efterlyser hun en intern debat blandt Kinas kristne om, hvordan man bør forholde sig til mission, og opfordrer til dialog mellem forskellige religioner.

”Uden dialog opnår vi ingen fred i verden,” siger hun.