Kirkefolk vil have udsatte til at stemme

Socialt udsatte skal tage del i det kommende kommunalvalg, mener flere af kirkens sociale organisationer, som derfor hjælper med brevstemmer og bus til valgsteder. Kommunalforsker peger på, at det ønske ikke er politisk neutralt

Kirken vil have de socialt udsatte til at tage del i kommunalvalget. De har politiske holdninger, men ikke alle har prøvet at stemme før, påpeger Per Breindahl fra Blå Kors.
Kirken vil have de socialt udsatte til at tage del i kommunalvalget. De har politiske holdninger, men ikke alle har prøvet at stemme før, påpeger Per Breindahl fra Blå Kors. .

Typisk stemmer cirka 70 procent af danskerne ved lokale valg. For socialt udsatte er tallet langt lavere. Men nu vil flere af kirkens sociale organisationer arbejde for at øge valgdeltagelsen blandt folk på landets herberger og varmestuer ved det kommende kommunal- og regionsvalg den 19. november.

I Blå Kors Danmark er det i år første gang, at organisationen forsøger sig med tiltaget, kaldet Alle stemmer tæller.

Vores brugere snakker om politik på værestederne. Vi vil gerne hjælpe dem til også at udtrykke de holdninger andre steder, siger Per Breindahl, kommunikationschef for Blå Kors Danmark.

LÆS OGSÅ: Udsatte borgere skal have den bedste kvalitet

Mindst fem steder bliver der inviteret til vælgermøder med en paneldebat med lokalpolitikere. Og så får brugerne konkret hjælp til at stemme.

Enten ved at de på valgdagen bliver kørt til stemmeboksen, eller ved at de får hjælp til at brevstemme. Borgerservice inviteres også ud, så der kan blive brevstemt direkte på værestedet.

De udsatte har politiske holdninger, men alle har måske ikke prøvet at stemme før og er utrygge ved at møde op i et valglokale med mange andre mennesker. Så er det lettere at lade være og brokke sig på værestedet, siger Per Breindahl.

Han understreger, at det kun er en opfordring til at stemme.

Vi vil ikke fortælle brugerne, hvad de skal stemme. Der er heller ingen tvivl om, at brugerne af vores væresteder er mindst lige så forskellige som vi andre. Nogle er røde, fordi de føler, at samfundet ikke bruger nok penge på dem. Og nogle stemmer Dansk Folkeparti, fordi de føler, der kommer for mange udlændinge og tager de ressourcer, de selv skulle have haft. Jeg tror ikke, at det, at de stemmer, vil ændre ret meget ved det politiske resultat, men det betyder meget for den politiske debat, at der kommer en opmærksomhed om, at gruppen findes, siger han.

Også organisationer under KFUKs Sociale Arbejde hjælper folk til at stemme, ligesom der hos Kirkens Korshær er et øget fokus på valgkampen. Ved det seneste folketingsvalg lavede man for første gang en valgplakat, og det har Kirkens Korshær også gjort ved det aktuelle kommunalvalg. Der er desuden vælgermøder på varmestuer og en lokal bus, som kører nogle brugere til stemmeboksen.

Roger Buch, forsker i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, peger på, at valgdeltagelsen for udsatte grupper på væresteder og herberger formentlig ligger et godt stykke under 30 procent. Han understreger, at gruppen ikke er undersøgt nærmere. Det tætteste, man kommer, er at se på, hvordan folk med lavindkomster og folk på sociale ydelser stemmer. Tendensen er, at de stemmer på den røde blok, forklarer Roger Buch.

Det er ikke værdifrit, når man forsøger at få for eksempel flere unge eller udsatte til at stemme. Det er ofte overset i iveren efter at få valgdeltagelsen op, siger han og vurderer, at eksempelvis Enhedslisten kan vinde stemmer, hvis flere socialt udsatte vælger at stemme.

Lisbeth Zornig Andersen, som er stifter af Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet, arbejder i projektet Stemmer på kanten selv med at få udsatte grupper til at deltage i det kommende kommunalvalg, blandt andet i samarbejde med kirkelige organisationer. Hun ser flere årsager til, at de svagtstillede ikke stemmer.

Når man er hjemløs, har man hovedet fyldt af, hvor man kan sove næste gang. Og hvis man er misbruger, handler det om at få det næste stof eller den næste øl. Det er ikke, fordi de er dovne eller ikke gider. Andre er desillusionerede og har svært ved at se, hvad de skal bruge politikerne til, siger hun.

I dag holdes en konference på Christiansborg, hvor kirkens sociale arbejde debatteres.