Kirkekunsten tør igen byde på det guddommelige

”Selv om maleriet som udgangspunkt tager afsæt i den fysiske verden, vi lever i, så får det os samtidig ...

”Selv om maleriet som udgangspunkt tager afsæt i den fysiske verden, vi lever i, så får det os samtidig til at rette opmærksomheden mod noget udenfor. Noget der er lidt sløret, men som helt klart minder om en have.” Sådan lyder en del af tolkningen fra kunsthistoriker Hans Jørgen Frederiksen, når han analyserer maleriet ”Det fjerde lys (Krystal-øjeblikket)”, som kunstneren Anette Harboe Flensburg malede i 2004 som bud på en moderne altertavle. Maleriet hænger i dag på Skive Kunstmuseum. – Foto: Gert Laursen

Op igennem kristendommens historie har kirkens kunstnere stået over for en svær opgave. Ved at gøre værkerne for konkrete risikerer de at gøre det religiøse for banalt og utroværdigt, og i mange år har moderne kirkekunst da også været meget tøvende over for det religiøse. Men det ændrer sig nu, mener eksperter

Hans Jørgen Frederiksen har forberedt sig. På bordet foran kunsthistorikeren fra Aarhus Universitet ligger der en fotokopi i farver af kunstneren Anette Harboe Flensburgs bud på et moderne alterbillede.

Maleriet hedder ”Det fjerde lys” med undertitlen ”Krystaløjeblikket”, og det er lavet som et bud på ny alterudsmykning til en række kirker på Østerbro i København, der for nogle år siden havde inviteret kunstnere til at komme med nye forslag.

Det kan være svært at beskrive et billede med ord, men som betragter af maleriet bliver man i den grad udfordret på sin normale opfattelse af materiale, rum og sted. Maleriet ligner for det første et fotografi.

Det lader os kigge ind på en slags åben scene, hvor vi igennem 12 døråbninger aner en uskarp have udenfor, alt imens lyset falder ind gennem døråbningerne. Den 12. døråbning er endda uden for billedet, men afsløres af lysstriben. Og lidt forskudt fra billedets midte hænger en række krystaller ned fra loftet – foran den højeste og bredeste døråbning.

”Der er jo henvisninger til blandt andet nadveren og opstandelsen i billedet. Men man kan

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.