Kirkeledere øger pres for religionsfrihed

Pope Francis (L) and Russian Orthodox Patriarch Kirill exchange a joint declaration on religious unity in ...

Paven og den russisk-ortodokse patriark underskriver her den fælles erklæring. Foto: Gregorio Borgia/Reuters / Scanpix Denmark

Ikke bare i Mellemøsten, men også i Europa skal religionsfrihed have bedre kår. Møde mellem ledere for verdens to største kirker kan give kravet ny tyngde

Fredagens møde mellem pave Frans og den russisk-ortodokse patriark Kirill vil optræde i historiebøgerne om 100 år. Det er de færreste i tvivl om. Men hvilke konsekvenser mødet får, det er mere omdiskuteret.

Samtalen i Cuba peger frem mod et fast samarbejde mellem den katolske og de ortodokse kirker. Når man tænker på, hvor meget blod der er flydt i kristne konflikter, er det af enorm betydning.

Verdens kirker har aldrig kunnet samle de største aktører i et fast forum for problemløsning, sådan som politikere har samlet de politiske aktører i FN og EU. Nu kan de to giganter tale sammen, eksempelvis om kriges religiøse undertoner som i Ukraine lige nu.

Det er derfor meget spæde skridt, de to kirker tager i disse dage. Bevægelsen kan splintres af politiske uenigheder eller nye kirkeledere i fremtiden, men kan meget vel også føre til større forståelse mellem kristne verden over. Det er ikke ligegyldigt, hvilke budskaber der kommer fra overhoveder for 1,2 milliarder katolikker og 150 millioner russisk-ortodokse.

Pave Frans støttede allerede i 2014 fælles lære, sakramenter og delvist fælles kirkestruktur med de russisk-ortodokse. Men - tilføjede han -

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.