Kirkelig kritik af Saudi-Arabien

Det er vigtigt, at man er klar i mælet over fordiktaturstater som Saudi-Arabien, mener kirkefolk

Den svenske udenrigsminister Margot Wallström kaldte på et ministermøde i Ægyptens hovedstad Kairo Saudi-Arabien for et diktatur. Nu får hun opbakning i kritikken fra det danske kirkemiljø.
Den svenske udenrigsminister Margot Wallström kaldte på et ministermøde i Ægyptens hovedstad Kairo Saudi-Arabien for et diktatur. Nu får hun opbakning i kritikken fra det danske kirkemiljø. Foto: Nicholas Kamm/AFP.

Flere kristne ledere i Sverige stillede sig bag den svenske udenrigsminister, Margot Wallström (S), da hun i februar kaldte Saudi-Arabien for et diktatur. Og nu bakker danske kirkefolk op om den svenske linje.

Sveriges kirkelige kritik er blandt andet kommet fra landets afdeling af Åbne Døre, som arbejder for bedre vilkår for verdens forfulgte kristne. Men også Svenska kyrkans ærkebiskop, Antje Jackelén, har problematiseret saudiarabernes omgang med menneskerettighederne.

Det standpunkt deler Thomas Bjerg Mikkelsen, der er formand for Evangelisk Alliance og indtil 1. april generalsekretær for Indre Mission.

”Man er nødt til at kunne tale med Saudi-Arabien, og derfor bør man også bakke politikerne op. Om den måde, Wallström gjorde det på, var klog, er ikke sikkert, men jeg støtter, at man også fra kirkens side kritiserer Saudi-Arabien,” siger Thomas Bjerg Mikkelsen og peger i den sammenhæng på vigtigheden af, at man nøje afvejer, hvordan man sikrer, at man med sin kritik af diktaturer ikke skader mere, end man gavner.

Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, vil ikke gå så langt som til at kalde landet for et diktatur, men er også positiv i forhold til de svenske kirkestemmers kritiske indspil i debatten.

”Fra kirkens side må vi holde politikerne fast på deres opgave, og i det saudiarabiske samfund undertrykkes flere minoritetsgrupper, men vi skal holde os tilbage fra at gå ud med kraftige proklamationer,” siger Stubkjær.

Birger Nygaard er engageret i udbredelse af international trosfrihed og fra den 1. april sekretariatschef for Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Han mener, at den svenske kritik højst sandsynligt ikke vil gøre den store forskel, og at det ville være uklogt, hvis udenrigsminister Martin Lidegaard (R) busede frem og kaldte Saudi-Arabien for en diktaturstat kort inden et besøg i landet, som det er strategisk afgørende at være i dialog med for fredsprocessen i Mellemøsten.

”Der sker grove krænkelser af menneskerettigheder og religionsfrihed, men det må være op til politikerne at finde ud af, hvordan man håndterer krænkelserne af de kristne. Det er ikke kirken, der kan gøre det,” forklarer Birger Nygaard.

”Hvis Danmark farer frem med kritik, bliver vi for saudiaraberne blot endnu et vestligt land, der fremstiller en enøjet negativ kritik af den arabiske verden. Man skal ikke acceptere krænkelserne, men bevare dialogen,” siger han.