Kirkelige organisationer bliver grønne

Fire store kirkelige organisationer har netop forpligtet sig til at tænke klima- og miljøvenligt

Kirkelige organisationer har forpligtet sig til at være med til at passe på klimaet og vores jord
Kirkelige organisationer har forpligtet sig til at være med til at passe på klimaet og vores jord.

Grøn er blevet den populære farve blandt kirker og kirkelige organisationer.

Netop som antallet af klima- og miljøvenlige kirker er ved at runde 100, kommer de første kirkelige organisationer med på den grønne bølge. De fire organisationer Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, Folkekirkens mellemkirkelige Råd og Danske Kirkers Råd har netop fået bevis for, at de lever op til mindst 25 ud af 48 miljøkriterier fra en tjekliste, som Grøn Kirke, en underafdeling af Danske Kirkers Råd, har formuleret.

De har eksempelvis forpligtet sig til at arrangere en temaaften om klima, køber miljøvenlig energiforsyning og begrænser brugen af kød.

LÆS OGSÅ:Kristne beder og arbejder for verdens klima

Vi står over for store klimaforandringer. Og jeg tror, kirkelige organisationer har en særlig tilgang til klimaet. Vi har et ansvar for skaberværket, og det er en anden måde at tænke på naturen på, end at naturen bare er en ressource, siger Hanna Smidt, klima og miljømedarbejder i Danske Kirkers Råd, der tæller 46 kirkelige organisationer og 16 kirkesamfund.

Grøn Kirke har i tre-fire år haft en lignende ordning med kirker i Danmark.

Det er ikke meningen, at det skal være svært for organisationerne. Tjeklisten bygger på en hensigtserklæring. Vi kommer ikke ud og tjekker op på det, men følger op med flere informationer. Mange kirker har faktisk oplevet, at de i forvejen er godt på vej.

Ifølge Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, er det da heller ikke nyt, at organisationen tænker på klimaet.

Hver eneste dag ser vi konsekvenserne af klimaforandringerne. 90 procent af dem, der er ramt, er blandt de mest fattige. Vi forsøger at forhindre de negative konsekvenser, som påvirker verdens fattige, men vi skal også selv være klimabevidste og reducere vores egen udledning af CO2. Vi vil sætte fokus på klimaforandringer og håber derved, at andre følger med, siger han og tilføjer:

Det er selvfølgelig en udfordring for os, når vi rejser så meget, som vi gør. Her prøver vi at betale kompensationer ved at købe ny skov, der skal plantes.

Hos indsamlingsorganisationernes brancheforening ISSOBRO skal organisationerne ikke leve op til miljøkrav. Men de kan vælge at gøre det.

For det knytter sig ikke direkte til indsamlingsetik men til ressourceanskaffelse og samarbejdsformer, siger generalsekretær Robert Hinnerskov.

Han er ikke overrasket over, at kirkelige organisationer nu skærper miljøprofilen:

Hos kirkelige organisationer vil man blandt andet finde et kristeligt belæg for at tænke klima. Skaberværkets bevarelse kan være en begrundelse for at tage klima og miljø op.

schnabel@k.dk

De grønne krav

Medlemmer af Grøn Kirkes miljøliste skal blandt andet:

Deltage i indsamlinger til fordel for klima- og miljøprojekter i u-landene

Ikke ukritisk smide ubrugte ting ud

Vælge lokalt producerede varer, når disse findes

Anvende sparepærer, hvor det er hensigtsmæssigt

Fylde opvaskemaskinen, før den sættes i gang

Kompostere organisk affald