Kirkelige vielser af homoseksuelle er sjældne uden for Skandinavien

Foto: Peter Kristensen.

En spansk nonne under en demonstration i Madrid arrangeret af den katolske kirke imod homoseksuelles ægteskaber. Scanpix

relevante temaer

Ikke mange lande går i den danske folkekirkes fodspor og indfører homoseksuelle vielser i kirken

I Danmark træder et ritual for homoseksuelle vielser i folkekirken formentligt i kraft til sommer, og både Norge og Sverige har de seneste år bevæget sig i samme retning. Men at to personer af samme køn skal kunne sige ja til hinanden i kirken, er bestemt ikke en selvfølge i store dele af verden. Ofte fordi kirken er imod eller fordi der ganske enkelt ikke er interesse for sagen.

Et kig på Østeuropa viser en næsten ikke-eksisterende debat om emnet. Ifølge Karsten Fledelius, lektor på Københavns Universitet og med stort kendskab til Østeuropa, er spørgsmålet om kirkelige homoseksuelle ægteskaber ikke noget, der optager hverken befolkningen eller kirken synderligt i Østeuropa.

LÆS OGSÅ:Hver fjerde præst vil sige nej til homoseksuelle vielser

Holdningen er ikke særlig positiv i forhold til kirkelige vielser af samme køn, hverken i ortodokse, katolske eller muslimske lande. De lande, hvor der er en positiv holdning, er gennemgående protestantiske lande eller vesteuropæiske. I protestantiske lande som Letland og Estland, er der heller ikke i kirkelige kredse nogen positiv holdning til det. De lutherske kirker er meget konservative, og hos store dele af befolkningen er det absolut et tabuemne, siger han og tilføjer:

Der, hvor debatten er mest åben og voldsom, er i virkeligheden i den katolske kirke. Den er traditionel og dermed konservativ ligesom den ortodokse kirke, men den har også visse modernistiske træk.

Den ortodokse kirke er mere decentral end den katolske kirke, derfor vil man også have en mere pragmatisk holdning, hvor man vil forsøge at løse enkeltstående tilfælde pastoralt og sjælesørgerisk, hvorimod debatten i den katolske kirke ofte får en mere principiel og juridisk karakter.

Heller ikke i de katolsk dominerede lande Spanien og Italien er homoseksuelle vielser på vej ind i kirken, fortæller lektor fra Syddansk Universitet Anne Magnussen, der har forsket i den spanske, katolske kirke:

I 2006 blev det i Spanien muligt for homoseksuelle at indgå et civilt ægteskab, hvilket både regeringen og befolkningen i høj grad gik ind for. Men den katolske kirke var meget imod. På den katolske kirkes hjemmeside sammenligner den homoseksuelle ægteskaber med falskmønteri, som jo er undergravende for hele samfundssystemet. Det, mener kirken, også homoseksuelle vielser er. Så jeg kan slet ikke forestille mig, at homoseksuelle vielser skulle kunne finde vej ind i kirken.

Samme melding kommer fra Italien.

I Italien er sagen klar nok, eftersom den katolske kirke ikke anerkender homoseksuelle ægteskaber, og ingen kan pålægge dem at gøre det, forklarer Thomas Harder, journalist og Italiens-ekspert.

Homoseksuelle ægteskaber i kirkerne er stort set et ukendt fænomen i Latinamerika, fordi området er religiøst konservativt, forklarer Jakob Egeris Thorsen, ph.d.-studerende i latinamerikansk kristendom ved Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ:
Derfor anbefaler jeg ikke kirkelig vielse af homoseksuelle

Kirkelige ægteskaber for samme køn er stort set ikke noget, der finder sted i Sydamerika, da hverken den katolske kirke, pinsekirkerne eller de evangelikale altså konservative protestanter anerkender homseksuelle ægteskaber.

Så vidt jeg ved, er der kun meget få liberale protestantiske kirkesamfund rundt omkring i Latinamerika, som vier homoseksuelle ægtepar.

Også i Afrika er tendensen den samme: Homoseksuelle vielser i kirkerne er slet ikke på tale, fortæller professor emeritus Holger Bernt Hansen fra Center for Afrikastudier i København:

For tiden verserer der en meget kontroversiel og hård debat om homoseksuelles rettigheder i mange afrikanske lande. I Uganda har der for eksempel været et lovforslag om dødsstraf for homoseksuel aktivitet i det offentlige rum et forslag, der siden er blevet modificeret, så det ikke længere indeholder dødsstraf. Men generelt er der meget stor modstand mod homoseksuelle i Afrika, og endnu større modstand mod homoseksuelle præster og vielser, siger Holger Bernt Hansen.

Modstanden mod homoseksuelle stammer helt tilbage fra mange af Afrikas traditionelle religioner, og da kristendommen blev indført i kolonitiden forstærkede den teksttro læsning af Bibelen modstanden, fortæller Holger Bernt Hansen.

Mange afrikanske kirker mener, at homoseksuelle vielser er 110 procent imod, hvad der står i Bibelen. Det er en meget stærk holdning, der også præger debatten om homoseksuelles rettigheder generelt.

I USA har flere stater indført homoseksuelle ægteskaber, men fænomenet er sjældent i kirkernes verden, fortæller Mark Silk, professor i religion ved Trinity College i Hatford, Connecticut, og redaktør af Religion in the News.

De fleste kirker er imod, særligt den katolske kirke. Men De forenede Kristi kirker (United Church of Christ), Den episkopale kirke (The Episcopal Church) og unitarerne (The Unitarian Universalist Congregation), er på vej til at indføre homoseksuelle ægteskaber, oplyser Mark Silk.

Helle Bastrup

Født 1982. Uddannet journalist fra University of Missouri, USA og Danmarks Journalisthøjskole 2008. Kommunikationsmedarbejder i Kristeligt Forbund for Studerende 2008-2012.Siden februar 2012 ansat som journalist på Kirke og Tro redaktionen med base på Kristeligt Dagblads redaktion i Aarhus.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.