Kirkelige virksomheder glemmer regnskaber

Flere kirkelige organisationer og virksomheder offentliggør ikke aktuelle regnskaber på nettet. Brud på moralsk pligt, siger juraekspert. Andre peger på risikoen for et troværdighedsknæk

En lang række organisationer og virksomheder har nemlig gjort deres årsregnskaber offentligt tilgængelige på internettet, til trods for at flere af dem modtager mange millioner kroner i støtte via private bidrag.
En lang række organisationer og virksomheder har nemlig gjort deres årsregnskaber offentligt tilgængelige på internettet, til trods for at flere af dem modtager mange millioner kroner i støtte via private bidrag. Foto: colourbox.com.

Det kan være svært at gennemskue, hvad pengene går til, hvis man donerer en privat gave til landets kirkelige organisationer.

En lang række organisationer og virksomheder har nemlig ikke gjort deres årsregnskaber offentligt tilgængelige på internettet, til trods for at flere af dem modtager mange millioner kroner i støtte via private bidrag.

LÆS OGSÅ: Nye indsamlingsfirmaer skjuler regnskaber

Ifølge eksperter i jura og kirkeligt arbejde er det et brud på en moralsk pligt, også selvom organisationerne ikke er forpligtet ved lov.

Jeg vil sige, at de er moralsk forpligtede til at fremlægge deres tal. Når de ikke er juridisk forpligtede til at fremlægge tal andre steder, er der så meget større grund til at offentliggøre tallene via deres egne medier, herunder deres hjemmesider, siger revisor, ph.d. og lektor ved Handelshøjskolen i København (CBS) Jens Kristian Elkjær-Larsen.

LÆS OGSÅ: Pres på kirkelige organisationer for at fremlægge regnskaber

Eksempelvis oplyser den kristne børne- og ungdomsbevægelse KFUM og KFUK slet ingen tal for økonomien på sin hjemmeside. Det samme gælder Folkekirkens Mission. Den sociale organisation Kirkens Korshær har ikke offentliggjort sidste års regnskab på nettet, selvom regnskabet er blevet fremlagt på organisationens årsmøde.

Ligeledes havde Det Danske Bibelselskab, landets hovedleverandør af bibler, ikke offentliggjort sit regnskab, før Kristeligt Dagblad i går gjorde selskabet opmærksom på det manglende regnskab.

Både Kirkens Korshær og Bibelselskabet havde sidste år et større millionunderskud. Ifølge Jens Kristian Elkjær-Larsen risikerer organisationerne generelt at blive mistænkeliggjort, hvis de ikke fremlægger tal også selvom det blot skyldes en fejl.

Det styrker derimod troværdigheden at være åben, uanset hvor gode eller dårlige tallene er, siger han.

Den vurdering deler kirkekonsulent og ph.d. Mogens S. Mogensen, der opfordrer de kirkelige organisationer til at komme på omgangshøjde med den mediemæssige virkelighed:

Jeg synes, det er et problem. De kan komme til at fremstå, som om de har noget at skjule, selvom de er vant til at leve med fuld offentlighed omkring deres regnskaber. Det er dårlig mediepolitik og dårlig pr.

Professor i organisations- og ledelsesteori ved Aarhus Universitet Steen Hildebrandt hæfter sig især ved, at flere af organisationerne lever af offentlige penge og private medlemsbidrag.

LÆS OGSÅ:
Nyt forslag lægger op til at løsne bånd mellem stat og kirke

Derfor er jeg meget overrasket over, at de ikke er mere gennemsigtige. Mit råd vil være at satse på en høj grad af gennemsigtighed, for det bidrager til, at der ikke er plads til myter og historier, der ikke har bund i virkeligheden, siger han.

Både Bibelselskabet og KFUM og KFUK meddeler, at man nu offentliggør de aktuelle regnskaber på nettet.

Det er en fejl. Men vi har tradition for fuld åbenhed, og derfor gør vi det straks, siger Bibelselskabets generalsekretær, Morten Thomsen Højsgaard.

Kirkens Korshær vil vurdere, om tallene skal gøres tilgængelige i forbindelse med en fornyelse af organisationens hjemmeside.

Det er ikke en bevidst strategi, at vi ikke offentliggør det. Vi har ikke noget at skjule. Det er ikke noget, jeg kan garantere vil blive gjort, men det er noget, vi bestemt vil tage op, siger kampagneleder Heiner Lützen Ank.