Kirkemøde udsat for politijagt på asylsøger

Kampklædt politi ransagede biler på vej til kirkeligt sommerstævne. I en af bilerne sad en ung afghansk asylsøger, der skal udvises

Biler på vej til et kirkeligt sommerstævne blev tidligere på måneden stoppet af politiet i forbindelse med jagten på en udvist ung afghaner. Manden bliver udvist på søndag
Biler på vej til et kirkeligt sommerstævne blev tidligere på måneden stoppet af politiet i forbindelse med jagten på en udvist ung afghaner. Manden bliver udvist på søndag. Foto: Francis Joseph Dean.

Politibetjente med skudsikre veste og synlige våben. Politirazzia af trailer og bagagerum.

Ikke normalt, hvad man forbinder med en tur til et kirkeligt sommerstævne. Men ikke desto mindre var det, hvad der ventede to biler fra Pinsekirken i Rudkøbing på Langeland, da de kørte mod Pinsekirkernes sommerstævne i Mariager for knap tre uger siden.

Den ene bil blev stoppet og ransaget nord for Svendborg, mens den anden nåede til Vejle, før en patruljevogn og en civil politibil vinkede bilen ind til siden på motorvejen.

På bagsædet af bilen sad en 19-årig afghansk asylsøger, der flygtede til Danmark for tre år siden. Sidste år blev han døbt i Pinsekirken i Rudkøbing, og nu skulle han for anden gang deltage i SommerCamp Mariager. Denne gang skulle han være frivillig i cafeteriet.

”Han havde glædet sig helt vildt. Jeg tog et billede, hvor han storsmilede og klappede i hænderne. Det er det sidste minde, jeg har af ham,” siger Susanne Krog, der er præst i Pinsekirken i Rudkøbing og sad på forsædet i bilen.

Kort efter blev den unge afghaner udpeget af en af de civilklædte betjente.

”Det er ham!,” husker Susanne Krog, at der blev sagt.

Den unge mand stod til at blive udvist af landet. Flygtningenævnet havde afgjort hans sag i februar sidste år, men af frygt for repressalier i hjemlandet havde den unge afghaner levet under jorden i Danmark, indtil politiet fik ham pågrebet ved aktionen.

Han har nu fået at vide, at han bliver udvist på søndag, selvom faderen er slået ihjel af Taleban, og moderen har slået hånden af ham, fordi han er konverteret til kristendommen.

Susanne Krog er berørt af situationen og kalder aktionen for ”voldsom.”

”Det er blevet et lidt andet samfund, end det fredelige samfund jeg troede, jeg levede i. Det ligner en politistat, når man sætter en stor styrke ind for at finde en fredelig ung mand. Min teori er, at de har vidst, hvornår vi kørte, og alt om hvem vi var. Det er voldsomt,” siger Susanne Krog, der fortæller, at hun ikke beder om at se papirer for asylsøgerne i kirken. Heller ikke for den unge mand.

”Kirken er åben for alle. Skal jeg sige, at han ikke kan komme med til sommerlejr, fordi han er asylsøger?,” spørger Susanne Krog retorisk.

Også Hans Henrik Lund, leder af Kirkernes Integrationstjeneste, betegner sagen som ”voldsom.”

”Der er ingen grund til at møde kampklædt op med skudsikre veste. Det her er ikke en terroraktion. Jeg mener, det er urimeligt at behandle en udvist asylsøger på den måde. Sådan en aktion kan jo sagtens foregå stille og roligt,” siger Hans Henrik Lund.

Teologilektor Peter Lodberg fra Aarhus Universitet fulgte sagen om rydningen af asylsøgere fra Brorsons Kirke i København tæt. Han vurderer denne sag som et tegn på, at der er sket en dramatisering af udvisningen af flygtninge.

”Alle, der står til at blive udvist, bliver betragtet som potentielle kriminelle og lovovertrædere. Der bliver ikke taget individuelle hensyn, selvom gruppen her tilsyneladende har været i et fredeligt ærinde på vej mod en kirkelig sommerlejr. Det virker, som om man har lagt en terrorvinkel i behandling af de her mennesker, uanset hvem de er,” siger Peter Lodberg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da hun er på ferie, men Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, medgiver, at aktionen kan lyde voldsom.

”Jeg har tillid til, at politiet farer frem med lempe, og jeg skal ikke kunne sige, om der har været en særlig mistanke mod den unge mand, der har krævet en særlig indsats, men det kan lyde voldsomt, når det drejer sig om en 19-årig på vej mod et kirkestævne.”