Kirken har brug for flere entreprenører

""Jeg vil gerne, at mine børn husker mig som en far, der ikke var bange for at udfordre dem, en far, der trådte i karakter, og en far, som kunne sige undskyld,"" siger Sigurd Barrett. --

Sigurd Barrett er måske én af dem, der netop er en god entreprenør for kirken, og som den ifølge dommerne i Intiativprisen mangler. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Dommerpanelet

Steen Skovsgaard, biskop over Lolland-Falsters Stift

Iben Krogsdal, religionsforsker, salmedigter

Hans Raun Iversen, lektor i teologi fra Københavns Universitet

Anders Michael Hansen, udviklingschef, Fredens og Nazaret Kirker

Jacob Bøtter, innovationsekspert og partner i den digitalt specialiserede virksomhed Wemind

Pernille Vigsø Bagge, kirkepolitisk ordfører (SF), var også en del af dommerpanelet men kunne ikke deltage i voteringen.

169 tiltag udgjorde Kristeligt Dagblads Initiativkonkurrence. Det er et udtryk for, at kirken har masser af idéer. Der er bare ikke altid en entreprenør til at føre dem ud i livet og sikre idéen overlevelse over en længere periode, lød det fra dommerne, da de skulle finde en vinder af initiativprisen

Der gik ikke lang tid, før der billedligt talt kom hvid røg ud fra mødelokalet, hvor de fem dommere i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence var samlet for at finde en vinder af Initiativprisen 2011.

LÆS OGSÅ: Stor cadeau til Café Cadeau

Syv finalister var udvalgt blandt i alt 169 forslag. Alle dommerne pegede på integrationsarbejdet i Café Cadeau på Frederiksberg som årets bedste forslag, og det blev derfor en rekordhurtig votering.

Dommerne delte med det valg overbevisning med avisens læsere, der de seneste uger har kunnet afgive deres stemme på internettet til et af projekterne. De i alt 4236 stemmer fordelte sig, så Café Cadeau vandt med 31,6 procent af stemmerne, mens hjemmesiden El Camino på andenpladsen fik 20,9 procent af stemmerne.

Caféarbejdet, der drives af Kirkernes Integrations Tjeneste og Frederiksberg Integrationsforening, blev blandt andet rost for at danne partnerskab med Frederiksberg Kommune, kirker og andre organisationer. Anders Michael Hansen, udviklingschef ved Fredens og Nazaret Kirker og en del af dommerpanelet, gav følgende ros:

Projektet opfylder alle kriterier, som man kan stille til initiativerne i konkurrencen. Det er innovativt, det tjener kirkens formål, og der er et potentiale for at udbrede det til andre steder.

Iben Krogsdal, religionsforsker ved Aarhus Universitet og salmedigter, bemærkede også, at projektet skal have anerkendelse, fordi det omfatter hele 600 månedlige brugere. Stedet åbnede i november 2010, og 65 frivillige fordelt på 16 nationaliteter varetager den daglige drift; og så virker initiativet ifølge flere af dommerne meget velstruktureret.

Dommerne noterede sig også, at størstedelen af konkurrencens finalister, heriblandt Café Cadeau, er projekter, der foregår uden for kirkerummet og højmessen om søndagen. Og der er et stort mod forbundet med nærheden til danskerne. Det gælder projektet Bøn på Gaden, hvor folk fra Aarhus Valgmenighed beder for folk, de møder på gaden, og kulturfestivalen på Vesterbro under Apostelkirken, hvor der blandt andet fortælles livshistorier. Det er for begges vedkommende ikke overgreb, men et udtryk for en folkelig måde at være kirke på, og det er godt, at kirken tør være til stede på den måde, lød det fra dommerne.

Og det er vejen at gå for kirken, mener Hans Raun Iversen, leder af Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet.

I 1980erne genopfandt man besøgstjenesten. Så kom der senere væresteder, og caféarbejdet som det i Café Cadeau kan blive det næste. Det burde være der i alle større byer, sagde han.

Kirken møder også danskerne på internettet og gennem medier, og netop de initiativer ville dommerne gerne rose. Det gælder den virtuelle pilgrimstur på hjemmesiden El Camino og Aalborg Stifts projekt, der skal gøre unge til videojournalister med næse for kirkeligt stof.

Kirken skal være online, og derfor er journalistik vigtig. Hvis kirken ikke er til stede visuelt, er den slet ikke til stede i næste generation, sagde udviklingschef Anders Michael Hansen.

Jacob Bøtter, der er innovationsekspert og partner i den digitalt specialiserede virksomhed Wemind, pegede dog sammen med biskop over Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard på, at ingen af de syv finalister repræsenterer radikale idéer. For eksempel blev Diakoniens Hus i Tingbjerg og det frivillige kirkesangerlav i Rødding Kirke ved Viborg rost for det frivillige engagement, men de røg ikke til tops i konkurrencen, fordi de ikke var fornyende for kirken.

Men måske skal der slet ikke fokuseres så meget på idéer, men mere på ildsjælene bag, foreslog Jacob Bøtter. I vindertilfældet var der også en stor ros til Hans Henrik Lund, der er daglig leder af Kirkernes Integrations Tjeneste og er manden, som i høj grad står bag Café Cadeau.

Konkurrencen viser 169 idéer, men det, der virkelig gør forskellen, er entreprenørerne, for det kræver en entreprenør at udbrede en idé, sagde Jacob Bøtter.

Det synspunkt støttede Hans Raun Iversen.

Vi ligger under for en luthersk jantelov, der siger, at vi ikke må være gerningsretfærdige. Men vi mangler en håndfuld mennesker, som vil udbrede et initiativ og holde gang i det. Det skal vi i højere grad opfordre til, at de gør, sagde han.

Steen Skovsgaard understregede dog, at fornyelse altid kommer nedefra.

Fornyelse kommer jo ikke fra biskopperne, for den kommer aldrig oppefra. Det er noget, jeg lærte ved et møde på Arlas innovationsafdeling, hvor de fortalte mig, at innovation altid kommer fra de små enheder, fra hjemmene, fra yderområderne, sagde Steen Skovsgaard.

anne.jensen@k.dk

Anne Katrine Gottfred Jensen

Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt Københavns Universitet i 2013. Har siden september 2013 arbejdet som journalist på Kirke og Tro-redaktionen.

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.