Kirken skal gøre dogmer forståelige

Fordomme blokerer for danskeres tro på de kristne dogmer, mener forskere. Naser Khader (K) opfordrer præster til at blande dogmer ind i samfundsdebatten

Jomfrufødsel og lignende dogmer - er det med til at gøre kristendommen uforståelig?
Jomfrufødsel og lignende dogmer - er det med til at gøre kristendommen uforståelig?. Foto: Arkiv.

Folkekirken bærer selv en del af ansvaret for, at flertallet af danskere opfatter jomfrufødsel og Jesu opstandelse som det rene hokuspokus.

Det vurderer flere præster og forskere i moderne kristendom, Kristeligt Dagblad har talt med. For mens folkekirkens præster ifølge en ny undersøgelse alle tror på Jesu død og opstandelse, og flere end halvdelen siger ja til jomfrufødslen, er troen på dogmerne betydeligt lavere blandt resten af danskerne. For eksempel tror kun seks procent på, at Maria var jomfru.

LÆS OGSÅ: Folkekirkens dogmer afgrænser rummeligheden

Kirken svigter sin opgave som forkynder af de kristne dogmer, mener sognepræst og formand for Evangelisk-Luthersk Netværk, Henrik Højlund.

Uden dogmet om Jesu opstandelse, ingen kristendom. Alligevel ender mange af os præster som kulturpaver, der serverer abstrakt kunst for folket, siger han og fortsætter:

Vi skal derimod vække og provokere. Vi skal sige det, som det er; at Maria var jomfru, og at Jesus opstod, så folk triller med øjnene og kommer op af stolene.

Ifølge Kirstine Helboe Pedersen, ph.d. ved Aarhus Universitet med speciale i moderne kristendom, skyldes det trosmæssige gab mellem præster og befolkning ikke, at kirkens folk er åndelige supermennesker.

De fleste præster har ikke en bogstavtro forståelse af Bibelen. De har studeret teologi i årevis og fundet ud af, at dogmerne ikke nødvendigvis skal tages bogstaveligt, men at de er et univers, man kan forstå sit eget liv ud fra. Den almindelige befolkning er mere distanceret, fordi et dogme som jomfrufødsel umiddelbart lyder absurd, siger hun og tilføjer:

Kirken må bare forsøge at gøre det univers af dogmer så relevant som muligt ved gudstjenesterne.

Samme vurdering har lektor i dogmatik Bo Kristian Holm:

Når mange danskere lægger afstand til dogmerne, beror det på en udbredt misforståelse. Man opfatter dem som uforståelige og som en hindring for ens egen tro.

Derfor burde kirkens præster tale om dogmer ikke bare i kirken, men også i den offentlige debat, mener De Konservatives Naser Khader, som har været gæsteprædikant i folkekirken:

Mange præster er frem-ragende til at blande sig i debatten. I Bibelen kan man finde dogmer og lignelser til alle tænkelige situationer. Til de præster vil jeg derfor sige, tag dog dogmerne med, når I blander jer og argumenterer. Det ville måske gøre dogmerne mere nærværende for folk.

Danskeres skepsis over for kirkens dogmer er ikke noget problem, mener samfundsdebattør og sognepræst Kathrine Lilleør.

Jeg ville blive foruroliget, hvis folk på gaden rask væk sagde ja til jomfrufødsel og troen på at gå på vandet, for så ville der tydeligvis ikke være megen plads til refleksion. Der skal forkyndelse og et levende ord til for at kunne sige ja, og det er kirkens hovedopgave at give folk den mulighed, siger hun.

vincents@k.dk

johansen@k.dk

baggrund side 7

kronik side 9