Kirker kritiseres for hykleri i vindmølledebat

Kirken vil imødekomme klimaudfordringerne, men stifter protesterer samtidig mod vindmøller. Dobbeltmoralsk og egoistisk, siger klimaekspert

Flere kirker er positive overfor at opføre vindmøller, men de må helst ikke stå alt for tæt op af kirken.
Flere kirker er positive overfor at opføre vindmøller, men de må helst ikke stå alt for tæt op af kirken.

Kirken er dobbeltmoralsk og egoistisk, når det gælder klimakampen. Det siger klimaeksperter oven på en opgørelse over stifter, der gør indsigelser mod vindmølleprojekter.

En aktindsigt foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at 6 ud af 10 stifter har protesteret mod vindmøller inden for de seneste tre år.

En af kritikerne er Mickey Gjerris, teolog og lektor med speciale i natur-etik ved Københavns Universitet.

”Det er lidt med vindmøller, som det er med et behandlingshjem for narkomaner. Alle synes, at det er en god idé, men det skal ikke foregå i baghaven,” siger han.

Lolland-Falsters Stift har for nylig sat en kæp i hjulet på Guldborgsund Kommunes plan om at opstille tre-fire vindmøller tæt ved Kippinge Kirke på Falster. I en miljøvurdering af projektet har kongelig bygningsinspektør Jens Bertelsen givet denne bemærkning på vegne af stiftet:

”I udgangspunktet er vi glade for vindmøller set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv. Det er bæredygtig energi, men desværre fylder møllerne godt i landskabet - ikke møllen i sig selv, men de tre vinger giver en visuel uro, når de kører rundt.”

Men der går lige lovlig meget æstetik i kristendommen, når stifter gør indsigelser mod vindmølleprojekter, fordi de skærmer udsigten fra kirken, siger lektor Mickey Gjerris,

”Det kan pine mig lidt, at kirken bliver som et folkemuseum, hvor det skal ligne et landskabsmaleri. Jeg vil hellere have 1000 vindmøller, der blokerer for min udsigt, end jeg vil have vand til knæerne.

Jeg synes, at kirken med den størrelse, den har, skulle gå foran i klimakampen. Vi så for nylig paven tale for en øget opmærksomhed i forhold til klimaudfordringerne, og herhjemme har vi det kirkelige initiativ Grøn Kirke, men når det bliver konkret, er det, som om vi ikke forstår, at klimaforandringerne er alvorlige, og at vi er nødt til at sætte vores egne hensyn til side,” siger Mickey Gjerris.

Keld Balmer Hansen, provst i Bogense Provsti på Fyn og formand for arbejdsgruppen Grøn Kirke, er fortaler for opsætningen af vindmøller, men ikke for enhver pris.

”Jeg ville heller ikke bryde mig om, at der blev placeret en stor vindmølle tæt på min egen kirke. En grøn omstilling er nødvendig, men kun med hensyntagen til kirkerne,” siger han.

Den kirkelige verden burde være mere åben over for vindmølleprojekter, mener Rikke Bagger Jørgensen, seniorforsker med speciale i klimaforandringer ved Danmarks Tekniske Universitet og tidligere medlem af Etisk Råd. Der er nemlig mere på spil end udsigten fra kirken, mener hun.

”Hvis man nu vil næstekærligheden, så burde man give vindmøllerne en ekstra tanke i stedet for at protestere mod dem. Klimaforandringerne kommer nemlig til at få voldsomme konsekvenser, og der er virkelig nogle lande, der kommer til at blive hårdt ramt.

På den måde kan man synes, at det er en lille ting, at en vindmølle ligger tæt op ad en kirke. Der er selvfølgelig hensyn, der skal tages, men man kunne godt se lidt bredere på det fra kirkens side. I stedet ser man på det nære og ikke det, der vedrører andre mennesker. Det er et lidt egoistisk synspunkt,” siger Rikke Bagger Jørgensen.

Om vindmølleprojektet ved Kippinge Kirke på Falster siger biskop over Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard, at vindmøllerne er for store og ligger for tæt på kirken. Han mener, at kirken skal tænke grønt, men at der også er andre hensyn at tage.

”Jeg er ikke klimaekspert. Jeg er ansat til at varetage kirken og det kulturlandskab, som kirken er en del af. Møllerne kan også stå et andet sted eller længere væk og tage hensyn til områdets karakter,” siger Steen Skovsgaard.