Kirkerne kræver klima-retfærdighed for de fattigste

Internationale kirkeorganisationer fører aktivt klimadiplomati ved COP21-konferencen i Paris for at understrege et fælles moralsk ansvar i forhandlingerne

Pilgrimme har vandret for klimaet, og i slutningen af november blev de budt velkommen i kirken Saint-Merri i Paris. Under klimatopmødet i byen forsøger kirkeorganisationer at understrege det fælles moralske ansvar i forhandlingerne. Religiøse ledere og forskere mødes blandt andet i dag i Paris til en konference om kristendommens svar på klimaudfordringerne. -
Pilgrimme har vandret for klimaet, og i slutningen af november blev de budt velkommen i kirken Saint-Merri i Paris. Under klimatopmødet i byen forsøger kirkeorganisationer at understrege det fælles moralske ansvar i forhandlingerne. Religiøse ledere og forskere mødes blandt andet i dag i Paris til en konference om kristendommens svar på klimaudfordringerne. - . Foto: Ryan Rodrick Beiler/Scanpix.

”Vi er bekymrede efter de første dages forhandlinger.”

Sådan lød kirkesamfundenes dom over FN's klimaforhandlinger ved et pressemøde under klimakonferencen COP21 i går. Kirkerne kritiserer især forhandlernes manglende vilje til at garantere retten til mad for fattige i den kommende aftale.

”Kirkernes hovedkrav er retfærdighed i forhold til de fattigste i verden, som rammes hårdest af klimaforandringerne,” siger generalsekretæren for Kirkernes Verdensråd, Olav Fykse Tveit, som er i Paris i spidsen for en delegation af kirkeledere fra hele verden.

Lige siden åbningen af klimaforhandlingerne i Paris har trossamfundene sat alle kræfter ind på at råbe politikerne op.

Klimapilgrimme, der har vandret fra blandt andet Storbritannien, Tyskland og Skandinavien, kom til Saint Denis-katedralen i Paris aftenen før åbningen af COP21 i mandags.

Tirsdag dækkede samtlige verdensreligioner op til banket få meter fra forhandlingslokalerne i kongrescentret i Le Bourget, men med tomme tallerkener for at illustrere den klimafaste, som tusindvis af troende har gennemført en dag om måneden siden COP19 i Warszawa. Og søndag vil de parisiske kirkers klokkespil give koncert hele eftermiddagen.

”Vi beder alle økonomiske og politiske ledere, og i særdeleshed dem, der er samlet til COP21, om at træffe de nødvendige beslutninger, der kan begrænse den globale opvamning til to grader, så vore udsatte brødre og søstre og de kommende generationer ikke ofres,” lød budskabet ved en økumenisk klimagudstjeneste ”for skaberværket” i kirken Notre Dame torsdag aften.

Det var især pave Frans' encyklika (en pavelig rundskrivelse) om klimatruslen sidste sommer, som gjorde kirkernes stemme tydelig i klimadebatten. Men kirkerne har været på banen i mange år, påpeger Olav Fykse Tveit.

”Takket være det kirkelige hjælpearbejde fik vi meget tidligt øjnene op for klimaproblematikken, som vi har været med til at sætte på den globale dagsorden. Vi har været med til alle COP-konferencer siden den allerførste for 20 år siden. I dag er alle enige om, at verden, som den fungerer i dag, ikke er bæredygtig. Verdens ledere åbnede COP21 med flotte ord. Nu skal de bevise, at de ikke bare er gode prædikanter, men også aktivt troende, der kan efterleve deres egen prædiken,” siger han.

Kirkerne fører derfor et aktivt ”klimadiplomati” i forhold til de politiske delegationer ved klimatopmødet.

”Vi har overrakt 1,8 millioner underskrifter til COP21's franske formandskab med krav om klimaretfærdighed. Vi er ikke diplomater, men vi er i direkte kontakt med adskillige landes delegationer. Forhandlingerne har været hårde i løbet af ugen, blandt andet om finansieringen af klimatilpasningen i de fattige lande. Vi bidrager som en moralsk stemme i denne diskussion,” siger Martin Junge, leder af Det Lutherske Verdensforbund, der er i Paris med en delegation af unge fra hele verden.

”Som kirker skal vi skabe en ny fortælling,” siger også Olav Fykse Tveit.

”Vi kender fortællingen om, at vi ikke kan fortsætte som før med en økonomi, der hviler på fossil energi. Men vi har også brug for håb og en positiv fortælling om, at en fossilfri verden er mulig og rummer nye muligheder,” siger Olav Fykse Tveit.