Klar til optagelse: Når tv-gudstjenesten skal i kassen

DR har en forpligtelse til at afspejle den kristne kultur som en del af sin public service-aftale. Og hver søndag kan seerne derfor følge et af de programmer, der netop har dette formål: tv-gudstjenesten på DR K

Ungdomspræst Peter Tast står for tv-gudstjenesten på DR K palmesøndag, der i denne uge blev optaget af DR i Skanderborg Slotskirke. Seerne kan blandt andet glæde sig til at opleve en syngende Elvis, alias kirketjener Karsten Holm, et stofæsel på hjul og masser af viftende palmeblade fra den fremmødte menighed. -
Ungdomspræst Peter Tast står for tv-gudstjenesten på DR K palmesøndag, der i denne uge blev optaget af DR i Skanderborg Slotskirke. Seerne kan blandt andet glæde sig til at opleve en syngende Elvis, alias kirketjener Karsten Holm, et stofæsel på hjul og masser af viftende palmeblade fra den fremmødte menighed. - . Foto: Lars Aarøe/Fokus.

”Når nu Elvis kommer ind i kirken og går op mod alteret, så må I meget gerne vifte med de palmeblade, I har fået. Det ville også være fint, hvis I kommer med nogle tilråb som for eksempel 'Halleluja' - og jeg følger så efter Elvis, sammen med æslet.”

Ungdomspræst Peter Tast er ved at forberede menigheden til optagelse af den tv-gudstjeneste, der skal sendes på DR K palmesøndag. Han er en af fire præster fra Skanderborg, der har sagt ja til at stå for de gudstjenester, der kommer på skærmen i marts - og nu er det så lige op over, at det hele skal klappe, og kameraerne begynder at optage.

Uden for Skanderborg Slotskirke holder tre kæmpestore hvide lastbiler med tydelige DR-logoer på siden. Fra lastbilerne er der trukket tykke kabler ind i kirken, og nu er der tilslutning til både fem kameraer, en lang række lamper og masser af mikrofoner. Men først skal alt lige tjekkes en ekstra gang.

”Vi skal have en lydprøve på Elvis og bandet. Og så må I gerne flytte mikrofonerne foran pigekoret, så de ikke står i vejen, når præsten skal forbi med æslet,” lyder det ude fra den ene af lastbilerne, hvor producer Ole Sø-gaard styrer selve optagelsen via en stor mikserpult med overblik over alle de forskellige kameravinkler.

Hans melding når gennem et sæt høretelefoner ind til DR's tilrettelægger Flemming Stentoft, der har travlt i kirken med at få de sidste detaljer på plads. Forud for denne onsdag eftermiddag har han skrevet hele forløbet for dagens gudstjeneste ned i et manuskript på i alt 13 sider, og det er de sider, der nu sikrer, at alle ved, hvad der skal ske - hvornår det sker - og hvad der løbende skal være fokus på, både med hensyn til billeder og lyd.

DR har sendt gudstjenester på tv i 15 år. indtil i år under overskriften ”DR Kirken”. Men sådan er det ikke længere.

”Jeg begyndte som tilrettelægger af DR Kirken i september sidste år. Men jeg synes ikke, at titlen var helt dækkende, for DR er jo ikke en kirke, og DR er ikke en forkyndende virksomhed. Nu står der bare i oversigten, at vi sender gudstjeneste fra den og den by, og på den måde minder det nu mere om det koncept, vi laver radio-gudstjenesterne efter,” siger Flemming Stentoft.

I radioen er der hver søndag tale om direkte transmissioner på P1, men sådan er det ikke muligt at lave gudstjenesterne på tv, forklarer Flemming Stentoft:

”Vi har indtil nu sendt direkte fra juleaften og ved særlige lejligheder som for eksempel bispevielse, men ikke ellers. Det er alt for dyrt at producere tv på den måde, fordi det jo kræver et noget større mandskab og flere arbejdstimer at producere tv end at lave radio. Nu gør vi det sådan, at vi på to dage optager fire gudstjenester fra den samme kirke, med fire forskellige præster. Og så sørger vi for at komme rundt i landet, så vi får vist den mangfoldighed, der er - både med hensyn til kirker, menigheder, liturgi og teologi.”

Det er Flemming Stentoft, der tager kontakt til stifterne rundt i landet for at få idéer til forskellige sogne, kirker og præster, og efter at have haft de indledende samtaler med præsterne er det ellers op til netop dem at tilrettelægge selve gudstjenesten.

”Jeg siger til dem, at de skal lave en gudstjeneste, de selv kan være i. Det eneste, de derudover gerne må tænke over, er at finde på noget, der muligvis overrasker os seere. Som for eksempel, at det er en gravid kvinde, der læser evangelieteksten til Mariæ Bebudelsesdag, eller som i dag, hvor en af kirketjenerne, Karsten Holm, optræder i sit hvide, stramme Elvis-kostume og indleder gudstjenesten med at synge Elvis-nummeret 'I'm Gonna Walk Dem Golden Stairs'. Så jeg er på ingen måde med til at vurdere, hvilken form for teologi præsterne forkynder,” siger Flemming Stentoft.

Ude i lastbilen, eller OB-vognen, som den kaldes, (outside broadcasting, red.), er producer Ole Søgaard tilfreds med lydprøverne fra både kor, band og Elvis.

”Og værs'go! Vi kører,” siger produceren.

Efter menigheden er kommet ind i kirken igen og har sat sig på de samme pladser som under prøverne, kommer Elvis nu på ny op ad kirkegangen efterfulgt af ungdomspræst Peter Tast, der trækker det hjemmelavede æsel på hjul efter sig.

Kamerafolkene er i gang, og i OB-vognen har producer, producerassistent, kamera-controller og lydmand travlt med at sikre, at det er både de bedste billeder og den bedste lyd, tv-seerne kommer til at opleve, når de tænder for fjernsynet palmesøndag.

”Gå tættere på et - og giv mig så lige altertavlen. Lav en tur ind på den. Smukt, ét,” siger Ole Søgaard til kameramanden, der styrer kamera ét.

Det er især prædikenen, der skal bruges mange forskellige billeder til, og mens Peter Tast taler om det svære menneskeliv, hvor man blandt andet hele tiden skal træffe valg, er det præcis det, der foregår ude i OB-vognen. Med få sekunders mellemrum.

”Fint billede, tre. Vi skifter til dig, når den lille pige sidder stille. Flot med den blå time dér uden for kirkevinduet, to, den tager vi, og du må gerne tage over derfra, ét.”

En time senere er udsendelsen i hus, og både præst, menighed og alle de medvirkende kan forlade kirken igen. Men tv-holdet bliver - for om en time kommer næste præst, en ny menighed og endnu en gudstjeneste skal gøres klar til seernes påske på DR K.