Koncentrationslejre i farver

Anden Verdenskrig blev filmet i farver af mange amatørfotografer

DR TV har sendt flere serier om Anden Verdenskrig med titlen »Krigen i farver«. Denne gang skildres krigen, som den blev oplevet af amerikanerne. USA var ikke parat til at gå ind i krigen i Europa. Politisk var der et stort flertal for isolationismen efter Første Verdenskrigs meningsløse slagteri. De fleste amerikanere mente, at Europa måtte sejle sin egen sø og selv klare sine konflikter, men i 1941 de gik altså alligevel ind i krigen efter angrebet på Pearl Harbour.

Der var mange amatørfotografer i de amerikanske styrker, men også mange professionelle Hollywood-instruktører virkede som krigsfotografer, bl.a. John Ford, George Stevens og Dryl Znuck, og de filmede krigens gang både på slagmarken og på hjemmefronten.

I dag er man så vant til at se virkeligheden afbildet i farver, at sort-hvide billeder nemt skaber afstand til begivenhederne, men billederne af f.eks. befrielsen af koncentrationslejrene Buchen-wald og Dachau giver ikke mulighed for at skabe denne distance. Det er med disse farvebilleder lige så bevægende og chokerende for tilskueren foran skærmen som for de lokale beboere fra de omliggende landsbyer, som de allierede beordrede ind for at se lejrene.

Indtrykket bliver forstærket af vidnesbyrdene fra dem, der gennemlevede begivenhederne. Breve og dagbøger, skrevet under krigen, udtrykker rædslen, tvivlen, begejstringen og fortvivlelsen hos de mennesker, der levede og døde i krigsramte byer i Europa, i koncentrationslejre, på slagmarken og på gudsforladte øer i Stillehavet.

DR 2 søndag kl. 19.50