Konfirmander skal undervise konfirmander

Med inspiration fra Finland skal konfirmander fra i år undervise næste års konfirmander i Ribe

Konfirmationsforberedelse i Taastrup Kirke under præst Randi Fabritius.
Konfirmationsforberedelse i Taastrup Kirke under præst Randi Fabritius. . Foto: Liselotte Sabroe/Denmark.

Mens årets konfirmationer i disse uger løber af stabelen, kan næste års konfirmander i Ribe begynde at se frem til at blive undervist på en ny måde, når deres tur kommer.

Idéen kommer fra Finland. Her agerer tidligere finske konfirmander undervisere på konfirmandlejre efter at have modtaget ekstra kristendomsundervisning. De unge undervisere holder eksempelvis andagter og organiserer forskellige aktiviteter som løb.

Cirka en tredjedel af konfirmanderne fra året før deltager som undervisere, og fra næste år vil nogle kirker i Ribe prøve det samme, forklarer Torben Bramming, sognepræst i Ribe.

Vi har cirka 100 konfirmander, og vi har snakket med konfirmanderne fra i år, som er voldsomt positive over for at deltage. De synes, det vil være sjovt at undervise, siger han.

Konfirmanderne kommer fra Sct. Catharinæ Kirke, Ribe Domkirke og Seem Kirke, og der arbejdes på, at flere slutter sig til. Også i Danmark er det planen, at konfirmanderne skal holde andagter og arrangere rollespil og lege.

Man har ledt med lys og lygte efter mulige måder at holde kontakten på med de unge, så næste gang, man ser dem efter konfirmationen, ikke er, når de skal giftes. Med den her undervisning kommer man ud over det aktivist-kirkelige, hvor det bare handler om, at kirken skal blive synlig. Det er en fortsættelse af kristendomsoplæringen, og man kommer til at kende den tro, man er døbt ind i, ved at lære aktivt at formidle den, siger Torben Bramming.

I Danmark blev Folkekirkens Konfirmandcenter netop skabt på baggrund af erfaringer fra Finland, hvor omkring 90 procent af de unge bliver konfirmeret mod cirka 70 procent i Danmark. Centrets leder, Finn Andsbjerg Larsen, kender til enkelte andre steder i Danmark, hvor kirkerne på forskellig vis arbejder med at lade tidligere konfirmander deltage i undervisningen. Men han mener, at formen er svær at udbrede. Blandt andet fordi konfirmationsforberedelsen typisk er om morgenen.

Når den ligger der, kan man ikke få gamle konfirmander med, for der er de i skole. Det kræver derfor et opgør med morgentimerne til konfirmandundervisningen, siger han.

Undervisning om eftermiddagen, aftenen, i weekender eller ferier er ifølge Finn Andsbjerg Larsen bedre, hvis de ældre konfirmander skal inviteres med.

Finn Andsbjerg Larsen henviser til, at der ikke er meget erfaring med, hvad de unge får ud af at undervise andre konfirmander, men der er for ham at se ingen tvivl om, at de unge er interesserede i religiøse spørgsmål.

De er ikke optagede af kirkelighed, men vil gerne tale om eksistens og finde et rum, hvor de kan dele smerte og glæde. Det at give dem en opgave er med til at finde alvoren i det. At det ikke bare er en snak, men noget, de skal tage stilling til, siger han.