Kristen leder: Religion er vejen til fred i Irak

I går sluttede en konference om religiøs vold i Irak. Kirkeleder opfordrer til at sammenknytte religion og politik

"Du kan ikke adskille religion og politik, så vi ønsker i stedet at knytte det politiske og diplomatiske arbejde sammen med det religiøse," siger Andrew White, præst i Bagdad.
"Du kan ikke adskille religion og politik, så vi ønsker i stedet at knytte det politiske og diplomatiske arbejde sammen med det religiøse," siger Andrew White, præst i Bagdad. Foto: SAFIN HAMED/ Denmark.

Alt er imod os. Vi har mistet så mange mennesker, og folk er bange.

Sådan beskriver den anglikanske præst i Bagdad, Andrew White, situationen for det kristne mindretal i Irak. Hans meninghed er regelmæssigt udsat for trusler, drab og bombeattentater, og han er selv blevet kidnappet og truet flere gange.

Det var denne virkelighed for forfulgte kristne, som udenrigsminister Martin Lidegaard (R) talte ind i under sidste uges høring om Danmarks indsats mod forfølgelse af kristne.

Her redegjorde han for, hvad der konkret bliver gjort for at hjælpe det kristne mindretal i Irak, og nævnte Danmarks støtte til forsoningskonferencer. Der er tidligere blevet holdt to af disse i København og en i Beirut. En fjerde konference på Cypern om Iraks situation er netop afsluttet i går.

Fordi religionen har skabt volden, er religion den eneste vej til at opnå fred, lyder det gennem telefonen fra Andrew White, der er på Cypern for at deltage i konferencen, der holdes af præstens tværreligiøse organisation, High Council for Religious Leaders in Iraq (på dansk: Religiøse lederes råd i Irak). Han forklarer om mødets resultater:

Religiøse ledere i rådet har erklæret sig enige i, at der er behov for et samarbejde med politiske ledere og diplomater i Irak. Du kan ikke adskille religion og politik, så vi ønsker i stedet at knytte det politiske og diplomatiske arbejde sammen med det religiøse.

Derfor er der ifølge Andrew White brug for at lande som Danmark, England, Canada og USA bruger deres diplomati til at sætte den religiøse vold på dagsordenen i samarbejde med irakiske politiske ledere og de moderate religiøse ledere i det tværreligiøse råd.

LÆS OGSÅ: Min tro hjælper mig med at bekæmpe selvhadet

Et møde i København i 2011 resulterede i en muslimsk fatwa mod forfølgelse af kristne i Irak, altså en officiel udtalelse fra islamisk lærde. Det var et resultat, Martin Lidegaard fremhævede under samråd om emnet i sidste uge. Også Gert Meinecke, Danmarks rejsende ambassadør til Irak, fremhæver mødet:

Mødet havde en kolossal betydning i 2011, hvor den første fatwa, der både var udstedt af sunni- og shiamuslimer og fordømte overgreb på kristne i Irak, blev udstedt. Det er noget, der stadig tales om i Irak i dag.

Det er dog ikke en udlægning, mellemøstekspert Klaus Wivel kan genkende. Han udgav sidste år bogen Den sidste nadver om forfølgelserne af kristne i den arabiske verden og besøgte da kristne i blandt andet Irak:

Jeg tror, at den fælles fatwa, der blev udstedt efter mødet i 2011, er mere kendt i Danmark end i Irak. De kristne, jeg har snakket med i Nordirak, som er velinformerede og veluddannede mennesker, havde aldrig hørt om den.

Andrew Whites tværreligiøse konferencer har siden 2010 modtaget 1,6 millioner kroner i støtte fra Danmark, der bidrager sammen med Storbritannien og Canada. Den netop afsluttede konference på Cypern er ikke direkte støttet med danske midler, da det ifølge Gert Meinecke var de andre donorers tur til at betale. Der er dog sat midler af til at støtte fremtidige møder, der er med til at fastholde forsoningsprocessen på den politiske og religiøse dagsorden, siger han.

Mogens Kjær er generalsekretær i Danmission, der arbejder med dialog i den arabiske verden og er støttet af Udenrigsministeriet. Han mener, støtten til dialog mellem religiøse overhoveder er en god måde at bekæmpe religiøs vold på, og peger på, at religiøse ledere nyder stor autoritet i den arabiske verden:

Udenrigsministeriet gør det rigtige i at støtte op om fredsopbygning og dialog. Der kan altid gøres mere, men Udenrigsministeriet er på rette spor.

Ved samrådet i sidste uge forklarede Martin Lidegaard, at en af Danmarks indsatser mod religiøs forfølgelse netop er at arbejde i internationale fora som EU og FN for at få disse til at lægge pres på de stater, hvor forfølgelsen finder sted.

Ambassadør Gert Meinecke tilføjer, at Udenrigsministeriet ud over støtten til Andrew Whites tværreligiøse råd arbejder med at rejse spørgsmålet om religiøs forfølgelse politisk over for regeringen i Irak.