Kristendemokraterne: Julekalender diskriminerer frikirkekristne

En usympatisk og mærkelig lærer i DR's julekalender er med til at stigmatisere frikirker og deres tilhængere. Det mener Kristendemokraterne, som vil have stoppet udviklingen

Ragnar er navnet på heltinden Sofies lærer, som er frikirkekristen. Foto: DR
Ragnar er navnet på heltinden Sofies lærer, som er frikirkekristen. Foto: DR. Foto: Mike Kollöffel, DR.

Han er led og fordømmende. Han giver eleverne dummebøder og står i opposition til heltinden. 

Læreren Ragnar fra DR's julekalender "Tidsrejsen" er ikke nogen behagelig person. Og det er et stort problem, mener Kristendemokraterne.

For læreren er skildret som tilhænger af en frikirke, og der er derfor ifølge partiet tale om diskrimination og stigmatisering fra DR's side, som går ud over en stor, kristen minoritetsgruppe.

Det mener Stig Grenov, formand for Kristendemokraterne. Han siger: 

"Problemet er, at man i en julekalender udstiller en meget usympatisk og fanatisk person som lige pludselig værende en del af et frikirkesamfund. På den måde udstiller DR frikirkefolk meget usympatisk. Det er dels ikke rimeligt over for børn, som kan blive mobbet, fordi de tilhører en frikirke. Men det er heller ikke rimeligt over for resten af børnene, som kan tro, at sådan er frikirkefolk."

Se her afsnittet, hvor læreren træder i karakter som frikirkekristen.

I en pressemeddelelse skriver Kristendemokraterne således:

"Kristendemokraterne kræver, at Danmarks Radio klipper fremtidige scener ud af julekalenderen, der fremstiller kristne som jubelidioter med skidt karakter. DR skal tage afstand fra den stigende chikane mod kristne minoriteter."

Da Kristeligt Dagblad spørger ind til det krav, at DR bør klippe eventuelle fremtidige scener ud af kalenderen, erkender Stig Grenov, at det er en urealistisk forespørgsel. Han holder dog fast i sin kritik:

"Jeg synes, at DR som et minimum burde give en undskyldning for at have udstillet frikirkekristne. Vi er nødt til at sætte fokus på, at kristne mindretal også har lov at eksistere i Danmark. Hvis DR behandlede emnet frikirker journalistisk, så ville det være fint. Men når det drejer sig om en julekalender, der er henvendt til børn, er det fuldstændig forfejlet," siger Stig Grenov, som kalder det indoktrinering, når sådan et emne bliver behandlet i en julekalender.

Han ser DR's fremstilling af frikirkemennesker som en del af en tendens, der går i retning af, at mennesker, der kommer i frikirker, får sværere ved at søge jobs og bliver set som suspekte typer. Det sker, mener han, på trods af, at vi i Danmark ellers er opmærksomme på ikke at træde andre religiøse mindretal over tæerne.

I DR er dramachef Piv Bernth ikke enig i Kristendemokraternes kritik. Hun peger på, at julekalenderens univers er fiktivt:

"Man kan heller ikke rejse i tid, så det er altså ikke nogen realistisk verden, vi skildrer. Og der er ikke nogen tvivl om, at læreren er en karikatur," siger Piv Bernth. 

Hun mener, at det er blevet politisk moderne at slå ned på DR's fiktive karakterer og dramaserier, fordi politikerne på den måde kan markere sig frem til det kommende folketingsvalg. Hun er således ikke indstillet på at give en undskyldning for julekalenderen, men siger i stedet som svar til Stig Grenov:
 
"Der er heldigvis mange afsnit endnu. Læreren udvikler sig som karakter til at blive en snyder og en værre bavian. Så han (Stig Grenov red.) skal se serien, eller også skal han lade være, hvis han bliver så vred over det. Vi er ikke ude på at støde nogen frikirker overhovedet, og vi foretrækker ikke nogen frem for andre. Vi har brug for en modstander og en farlig karakter, og det blev så ham her, " siger hun.

Men hvad mener de frikirkekristne selv?

Thomas Willer er frikirkepræst i den baptistiske frikirke Regen i København. Han er ikke oprørt efter at have set det femte afsnit af "Tidsrejsen", hvor Ragnars karakter foldes ud.

"Selvfølgelig er det ærgerligt, at danske frikirker bliver kædet sammen med en kikset lærer. Men personligt bliver jeg ikke stødt," siger Thomas Willer.

Han peger på, at hvis man skal se på sagen med positive øjne, er det utroligt, at ordet "frikirke" overhovedet har fundet vej til en tv-serie, for det er ikke et begreb, som mange danskere er bekendt med. 

"Dårlig omtale er måske bedre end ingen omtale, for så bliver emnet i hvert fald en del af den offentlige diskurs. Jeg tror i øvrigt, at både voksne og børn kan kende forskel på virkeligheden og en stereotyp fremstilling i en fiktion-serie. I virkeligheden er der mange frikirker, som gør en positiv forskel for deres lokalsamfund, og det har folk øje for," siger Thomas Willer.

"Tidsrejsen" bliver sendt hver dag på DR 1 klokken 19.30 frem til den 24. december