Kristendom er chik i Tyskland

En række prominente tyskere har de seneste måneder offentligt meddelt, at de er troende.

Både den populære tyske studievært Günther Jauch og den tyske stjernekok Alfons Schuhbeck har for nylig stået frem og fortalt, at de længe har troet på Gud. (Arkivfoto: Tysk landkirke på Fehmarn)
Både den populære tyske studievært Günther Jauch og den tyske stjernekok Alfons Schuhbeck har for nylig stået frem og fortalt, at de længe har troet på Gud. (Arkivfoto: Tysk landkirke på Fehmarn). Foto: Kjeld Olesen.

Det er blevet moderne at være kristen i Tyskland.

Tysklands populære studievært, Günther Jauch fra tv-stationen ARD, siger til det kristne magasin Chrismon, at han gerne går til skrifte.

Jeg har altid fundet det meget beroligende at have denne mulighed for at få alt på det rene med Gud, siger han.

I avisen Bild fortæller den kendte stjernekok Alfons Schuhbeck, at han har bedt til Gud lige siden sin barndom.

LÆS OGSÅ: Tysk presse ser mere positivt på kristendom end islam

Jeg går i kirke, så ofte det er muligt. Min tro giver mig kraft og jordforbindelse, siger han.

En af motorsportens prominente kørere, Michael Schumacher, betegner også sig selv som troende, selvom han sjældent går i kirke.

Der er én deroppe, der styrer mig, siger han til tidsskriftet Stimme der Familie.

Ifølge Die Zeits journalist Tanja Dückers er der ikke tale om en døgnflue, men derimod om en tendens, der allerede har varet flere år.

Aviser og radioudsendelser ligefrem bugner af religiøse temaer. Det er igen blevet chikt at betragte kirkerne som anstandens og moralens højborg i en overfladisk og forhastet tid, skriver hun i avisen Die Zeit.

Grunden til, at det er blevet moderne at betegne sig selv som kristen, er ifølge psykolog Ursula Neumann, at tyskerne forbinder kristendommen med positive værdier.

Når en religion eller ideologi igennem mange århundreder har haft monopolstilling i samfundet, er det en selvfølge, at folk automatisk forbinder værdsatte egenskaber med denne religion eller ideologi, skriver hun i en undersøgelse, som hun har lavet om tyskernes forhold til religion og ideologier.

Ifølge religionsprofessor Christoph Bochinger fra universitetet i Bayreuth skyldes kristendommens popularitet desuden, at det tyske samfund bliver mere og mere multikulturelt.

Religion bruges til at afgrænse sig fra andre grupper. Pludselig identificerer folk sig med kristendommen, selvom de hverken går i kirke eller fører et kristent liv. Ofte betegner folk sig endda som kristne uden at have stor viden om kristendommen eller være tilknyttet en kirke, siger han til Kristeligt Dagblad.