Kristenforfølgelser forsvinder ikke, fordi vi tier

”Forfulgt – men ikke glemt” var overskriften på weekendens konference i Østervangkirken i København

Forholdene for de kristne i Mellemøsten er kun forværret, mener journalist Klaus Wivel. Kvinderne på billedet er yazidier - et kristent forfulgt mindretal i Irak.
Forholdene for de kristne i Mellemøsten er kun forværret, mener journalist Klaus Wivel. Kvinderne på billedet er yazidier - et kristent forfulgt mindretal i Irak. Foto: AP Photo/ Khalid Mohammed.

Journalist Klaus Wivel skrev i 2011 et åbent brev i Weekend-avisen til daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Klaus Wivel spurgte dengang, hvad regeringen havde tænkt sig at gøre ved den ”skandale, der udfolder sig lige foran øjnene af os” med henvisning til massefordrivelsen af kristne i Mellemøsten.

Men han fik aldrig noget svar.

I lørdags stod Klaus Wivel i Østervangkirken i København til konferencen ”Forfulgt – men ikke glemt” foran omkring 80 tilhørende og talte om det åbne brev, han skrev for fem år siden. I mellemtiden er forholdene for de kristne i Mellemøsten kun forværret, og derfor fortsætter han med at gøre opmærksom på de kristenforfølgelser, som, han mener, bliver tiet ihjel.

”Journalister, forfattere, menneskerettighedsorganisationer og politikere har ikke haft det fokus på kristenforfølgelser, som de burde, hvis man tager alvoren i betragtning,” konstaterede Klaus Wivel, der i 2013 udkom med bogen ”Den sidste nadver – en rejse blandt de efterladte kristne i den arabiske verden”.

Konferencen var arrangeret af Mellemkirkeligt Udvalg i Helsingør Stift, og én af initiativtagerne var formand for udvalget og domprovst i Helsingør, Steffen Ravn Jørgensen.

Formålet med konferencen er at præge den offentlige samtale, så kristenforfølgelser i både muslimske lande og danske asylcentre kommer på dagsordenen, sagde han.

”Det er godt, at alle taler om menneskerettigheder og religionsfrihed, men når virkeligheden er, at disse friheder trædes under fode visse steder, er det vigtigt, at vi gør opmærksom på det,” sagde Steffen Ravn Jørgensen.

At kristenforfølgelser er et underbelyst emne i Europa, er der flere grunde til, mener Klaus Wivel.

Det skyldes blandt andet , at sekulære har været berøringsangste over for at hjælpe kristne, fordi der er en tendens til at opfatte kirken som en modstander. En anden grund er, at kampen mod kristenforfølgelser kan opfattes som endnu et forsøg på ”at trampe på muslimerne”. Men den måske vigtigste årsag er tavsheden fra politikernes side, sagde Klaus Wivel.

”Fra Udenrigsministeriets side har man tænkt, at hvis man taler for meget om denne problematik, så vil det gå endnu hårdere ud over de kristne, som derfor vil blive opfattet som femte kolonne. Men vi kan bare konstatere, at problemerne ikke er forsvundet i alle de år, vi ikke har talt om dem,” sagde Klaus Wivel.

Den opfattelse deler Naser Khader (K), der også havde taget turen til Østervangkirken i lørdags. Han er netop hjemvendt fra en tur til Iran med Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor de blandt andre mødte den iranske parlamentsformand og udenrigsministeren.

”Det er vigtigt, at vi fortæller dem, at deres behandling af religiøse minoriteter er uacceptabel. Men mine kolleger har indimellem forsøgt at dæmpe mig, fordi de er bange for, at det bliver opfattet som uhøfligt. Jeg tror også, at de smertelige erfaringer med Muhammed-krisen gør, at vi holder os lidt tilbage, men det bør det ikke,” sagde Naser Khader, der synes, at Danmark bør hente inspiration fra nabolandet Norge.

”I Norge er de meget pro-aktive. Den norske udenrigsminister spørger altid ind til forfølgelse af religiøse mindretal, når han mødes med andre landes ledere, de tager spørgsmålet op i FN, og de finansierer jævnligt arrangementer, som det vi holder i dag,” sagde Naser Khader, der har et beslutningsforslag om emnet på trapperne.

Det bliver dog ikke kun i Folketinget, at der i det kommende stykke tid vil blive arbejdet videre i kampen mod kristenforfølgelser. Inden konferencens afslutning blev det på de tilhørendes opfordring besluttet, at Mellemkirkeligt Udvalg i Helsingør Stift skal forsøge at igangsætte en undersøgelse om kristenforfølgelser på landets asylcentre, så ”kendsgerningerne kan komme på bordet”.