Kristne friskolers fokus på kæresteri er lige så gammel som Grundloven

Den muslimske privatskole Iqra på Nørrebro i København rådgiver sine elever til at holde sig fra at indgå i kæresteforhold før ægteskabet. Arkivfoto. Foto: Per Gudmann / Scanpix Denmark

Den seneste tids debat om seksualitet og kæresteri tager udgangspunkt i muslimske friskoler. Men allerede i 1851 debatterede højskolefolkene N.F.S. Grundtvig og Chresten Kold emnet

En muslimsk friskole i København har vakt opsigt, fordi skolepsykologen har rådet eleverne til seksuel afholdenhed før ægteskabet. Flere politikere har i den forbindelse udtalt, at skolen forbryder sig mod nogle af samfundets centrale principper og burde fratages sin statsstøtte.

Tilfældet er langt fra enestående. Adskillige religiøse og især muslimske friskoler har ved deres praksis i de seneste år udfordret det frihedssyn, som ligger bag friskoletanken og friskoleloven. I hvor høj grad må og kan skolen påvirke eleverne ideologisk og religiøst? Hvordan kan man forene religionsfriheden med børnenes rettigheder og friheder?

Et bærende princip i dansk skolelovgivning er, at børnenes undervisning er forældrenes ansvar, idet der er undervisningspligt og ikke skolepligt i Danmark. Dette princip blev fastslået allerede i 1736.

Princippet blev videreført ved den store reform af almueskolen i 1814 og igen indirekte bekræftet i junigrundloven 1849, der garanterede, at ”De Børn, hvis Forældre ikke have Evne til at sørge for deres Oplærelse, ville erholde fri Underviisning i Almueskolen.”

Friskolerne fik deres egen lovgivning i 1855.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.