Kulturaktiviteterne blomstrer i efterårsferien

I dag begynder skolernes efterårsferie, og den kommende uge byder på gode muligheder for at udforske landets kulturelle tilbud

I efterårsferien har Tøjhusmuseet i København altid særlige aktiviteter for børn, og en af de mest populære er museets ridderskole. Her skal børnene blandt andet skrive med fjerpen og blæk, lave deres eget våbenskjold og se, om de kan ramme plet til ringridning i ridderens tunge rustning. Klarer de alle udfordringerne, bliver de slået til riddere - og får en riddermønt med hjem! Billedet her er fra Ridderskolen i fjor. -
I efterårsferien har Tøjhusmuseet i København altid særlige aktiviteter for børn, og en af de mest populære er museets ridderskole. Her skal børnene blandt andet skrive med fjerpen og blæk, lave deres eget våbenskjold og se, om de kan ramme plet til ringridning i ridderens tunge rustning. Klarer de alle udfordringerne, bliver de slået til riddere - og får en riddermønt med hjem! Billedet her er fra Ridderskolen i fjor. - . Foto: Scanpix.

I den kommende uges efterårsferie er der et hav af aktiviteter på landets museer, teatre og torve og i kirkerne.

Kristeligt Dagblad har samlet en række af de kulturelle tilbud fra alle landsdele og giver her bud på aktiviteter for både voksne og børn i hele landet, som rummer alt fra æblesmagning og fødevaremarkeder, diskussioner om flygtninge, fotoudstillinger om Adam og Eva og Bibelen i billeder, teater om martyrer over kirkegårdsvandringer, billedkunst til lanterneløb og kulturnætter.

Klik på kortet herunder for at blive guidet til de forskellige arrangementer rundt om i Danmark.


Danmarks Fotomuseum
, Museumsgade 28, 7400 Herning

Bibelen får nyt liv i udstillingen ”I Begyndelsen var Lyset” på Danmarks Fotomuseum i Midtjylland. Hvor Bibelens budskab traditionelt set har været formidlet gennem malerkunsten, søger udstillingens 25 billeder at fange Bibelens budskaber gennem fotografiet. Udstillingen er inspireret af Det Gamle Testamentes skabelsesberetning i 1. Mosebog og Det Nye Testamentes tekst fra Johannesevangeliet kap. 1: ”I begyndelsen var ordet”.

Udstillingen løber indtil den 17. januar 2016

Louisiana, Gammel Strandvej 13,3050 Humlebæk

De aktuelle udstillinger på museet i Nordsjælland er ”I Uendeligheden” med den japanske kunstner Yayoi Kusamas værker og ”Afrika - arkitektur, kultur og identitet”. I anledning af skolernes efterårsferie formidles udstillingerne i børnehøjde. Gæsterne får mulighed for blandt andet at gå i Yayoi Kusamas fodspor ved at lave egne græskarskulpturer i ler og papmaché, udforske Kusamas univers af prikker under en omvisning på museet eller at skabe egne værker inspireret af Afrika-udstillingen udstyret med fantasi og limpistol.

”I Uendeligheden” løber indtil den 24. januar 2016, og Afrika-udstillingen kan opleves indtil den 25. oktober. 

Davids Samling, Kronprinsessegade 30,1306 København K

Museet huser den meget kendte permanente Islamisk samling. Den aktuelle særudstilling er ”Landsbyernes Indien” og består af fotografier af italieneren Gianni Berengo Gardin fra hans rejser i Indien mellem 1977 og 79. Udstillingen består af 50 sort-hvide fotografier, og det er første gang, at et udvalg af Berengo Gardins fotografiske kunst kan ses i Danmark. For de yngste er der i efterårsferien en række omvisninger, som særligt henvender sig til børn, og skuespiller Ellen Dahl Bang læser højt fra et udvalg af Østens fortællinger.”Landsbyernes Indien” kan ses indtil den 21. februar 2016.

Æblefestival, Tåsinge, Gråsten, Ebeltoft og København

Mens bladene på træerne skifter over i de brunlige nuancer, begynder de røde efterårsæbler at modnes. Flere steder i landet bliver der afholdt æblefestival blandt andet på øen Tåsinge syd for Fyn, i Gråsten i Sønderjylland, i Ebeltoft i Østjylland og ved Torvehallerne i København. Festivalerne byder på blandede aktiviteter fra koncerter og lanterneoptog til plantning af æbletræer, æblepresning og særarrangementer for børn.

Æblefestivalerne i Ebeltoft, Gråsten og Tåsinge byder på aktiviteter hele efterårsferien.

Torvehallernes æblefest afholdes den 14. oktober fra klokken 10 til 19.

Festivalen finder sted fredag den 16. oktober fra klokken 10 til 17. 

World Press Photo 2015, JP/Politikens Hus,Rådhuspladsen 37,1785 København V

Verdens bedste fotografier lægger vejen forbi København i en fotoudstilling i Politikens Hus. Billederne er ikke for sarte sjæle, da de serverer en blanding af en rå og brutal, men også smuk virkelighed for tilskuerne med motiver, der spænder fra naturkatastrofer til krigsofre. Siden 1955 har World Press Photo kåret verdens bedste pressefotos, og den seneste vinder er den danske fotograf Mads Nissen.

Udstillingen kan opleves indtil den 22. oktober.

Kirkegårdsvandring i Skagen, Sct. Laurentii Vej 22, 9990 Skagen

Efterårssolen og de falmende træer kan nydes på kirkegårdsvandring i Skagen. Den to timer lange tur begynder ved Skagen Station og fortsætter til Skagen Kirkegård og Assistens Kirkegård, hvor de deltagende både kan få indblik i de personer, der har betydet noget for byen, og se kunstnergravene. Man kan tilmelde sig kirkegårdsvandringen via Skagen Turistbureau.

Den næste kirkegårdsvandring finder sted den 14. oktober fra klokken 14 til 16.

”Martyrer” på Svalegangen, Rosenkrantzgade 21,8000 Århus C

For de teaterinteresserede byder Teatret Svalegangen i Aarhus på forestillingen ”Martyrer” om religiøs fundamentalisme. Daniel Bevensee og Bjarne Henriksen spiller hovedrollerne i dramaet, der udfordrer det gængse billede af religiøs radikalisering.

Forestillingen kan ses indtil den 24. oktober.

Adam og Eva - tabet af uskyld, Brandts, Jernbanegade 13,5000 Odense C

Adam og Eva har fået deres egen udstilling på Brandts museum i Odense. De to figurer er et af de ældste motiver i kunsthistorien, og deres skabelsesfortælling og syndefald fortolkes både gennem fotografier, malerier og skulpturer.

Udstillingen kan opleves indtil den 6. december, og den 18. oktober er det muligt at blive guidet gennem udstillingen i en søndagsomvisning.

Verdenskulturarven i Christiansfeld

I sommer blev Christiansfeld i Sønderjylland udnævnt til verdensarv af Unescos verdensarvskomite. Byen blev grundlagt af Brødremenigheden i 1773. For de særligt nysgerrige er det muligt at komme på en rundvisning for at høre om byens historie og de religiøse ideer, der lå til grund for byens dannelse, opleve den særprægede arkitektur og besøge brødremenighedens kirke og kirkegården Gudsageren.

I efterårsferien kan man komme på rundvisning fra den 12. til 17. oktober klokken 11.

Indvandrerne og os, Lindevang Kirkes mødesal,Hattensens Alle 12,2000 Frederiksberg

Næsten 60 millioner mennesker er lige nu på flugt. Det er det største antal siden Anden Verdenskrig. Lindevang Kirke på Frederiksberg inviterer til foredrag og samtale om den aktuelle flygtningesituation. Integrationschef i Dansk Flygtningehjælp Anette Christoffersen vil fortælle om, hvordan Dansk Flygtningehjælp oplever krisen globalt, og hvordan lokale samfund i Danmark kan gøre en forskel.

Foredraget finder sted tirsdag aften den 13. oktober klokken 19.30 til 21.30.

Kulturnat, Lemvig

Tirsdag den 13. oktober afholdes der for syvende gang Kulturnat i Lemvig i Vestjylland. Aftenen byder på en række aktiviteter, hvor det blandt andet er muligt at udforske det mørklagte Lemvig Museum med lommelygte, besøge de lokale medier og synge med Lemvig Kammerkor i kirken.

Kulturnatten finder sted tirsdag den 13. oktober fra klokken 18 til 22.

Fødevaremarked, Svaneke

Høsten og de bornholmske fødevarer bliver fejret med to markedsdage på Svaneke Torv. Her er der mulighed for både at smage og købe og for at få en snak med de lokale producenter af blandt andet grøntsager, olie, honning, ost, most og øl. Besøget kan passende afsluttes med en vandretur i den bornholmske natur ad øens mange skov-, strand-, og klippestier.

Markedet kan opleves den 15. og 16. oktober fra klokken 9 til 13.

Lysgudstjeneste, Sakskøbing Kirke,Kirkestræde 2,4990 Sakskøbing

Efteråret minder os om, at vi går en mørkere tid i møde. Derfor afholder Sakskøbing Kirke på Lolland lanterne og lysgudstjeneste søndag den 18. oktober. Børn inviteres til lanterneværksted og aftensmad i konfirmandstuen, og efterfølgende er der lanterneoptog rundt om Torvet, inden selve lysgudstjenesten afholdes.

Lanterneværkstedet slår dørene op klokken 17, og lysgudstjenesten begynder klokken 18.30.