Kvindelige præster deler briter

Ærkebiskoppen af York vil undlade håndspålæggelse af ny biskop

I mandags lagde ærkebiskoppen af York John Sentamu hænderne på Libby Lanes hoved for at indvie hende som den første kvindelige biskop i Church of England. Det har betydet, at han ikke kan medvirke ved den næste bispeindsættelse, hvor bispekandidaten er imod kvindelige biskopper.
I mandags lagde ærkebiskoppen af York John Sentamu hænderne på Libby Lanes hoved for at indvie hende som den første kvindelige biskop i Church of England. Det har betydet, at han ikke kan medvirke ved den næste bispeindsættelse, hvor bispekandidaten er imod kvindelige biskopper. Foto: AFP Photo / Oli Scarff.

I mandags blev den første kvindelige biskop Libby Lane bispeviet i domkirken York Minister. 20 nuværende og tidligere biskopper med ærkebiskoppen af York i spidsen velsignede med håndspålæggelse den nye biskop.

Men næste mandag er det præsten Philip North, der skal bispevies som ny biskop af Burnley, som også er et bis-pesæde under ærkebiskop John Sentamu af York, som er den ene af to ærkebiskopper i øverste lag af Church of England. Her vil John Sentamu ikke med håndspålæggelse deltage i velsignelsen af den nye biskop.

Årsagen er, at Philip North og hans fløj i kirken ikke accepterer kvindelige præster, endsige biskopper. Tilmed mener de, at hænderne på en biskop, som har velsignet og ordineret kvinder, er urene. Og det må selv ærkebiskoppen respektere, selvom han er den øverste chef for begge de to nye biskopper.

Philip North tilhører den såkaldte anglo-katolske fløj inden for Church of England, som er den del af kirken, der teologisk og liturgisk ligger nærmest den romersk-katolske kirke.

John Sentamu afviser, at der er tale om et knæfald for en særlig fløj af kirken, men at det i stedet handler om, hvordan kirken kan rumme de forskellige teologiske fløje.

”Enhver antydning af, at den foreslåede ceremoni for bispevielsen af biskoppen af Burnley er påvirket af en teologi om besmittelse, vil være fejlagtig,” fastslår John Sentamu over for avisen Daily Telegraph.

Men kampagnegruppen Women and the Church (Kvinder og kirken) mener, at det sender et meget synligt signal om, hvor splittet kirken er.

”Vi mener, at det vil være helt uhørt, hvis en ærkebiskop er til stede ved en indvielse i sit eget bispedømme, og ikke lægger hånd på kandidaten, og ikke vil forestå det hellige sakramente,” hedder det i en udtalelse til avisen The Times.

I 2007 fyldte debatten meget i medierne, da en gruppe mandlige præster i Viborg Stift afviste at give hånd til kvindelige kolleger under ordination. Men kirkehistoriker Kurt E. Larsen fra Menighedsfakultet i Århus forklarer, at betydningen af den nuværende konflikt i Storbritannien er anderledes.

”Måske fordi der er så stærk en vægt på bispeembedet og den apostolske succession, får håndspålæggelsen en særlig ømtålelig rolle derovre. I Danmark er modstanderne af kvinders præstetjeneste ikke nær så optagede af dette,” forklarer Kurt E. Larsen.