Leder for berlinerkirke: Ikke tale om en interessekonflikt

Sagen om Christianskirken i Berlin har taget ny drejning, efter at der er lagt juridisk pres på kritiske medlemmer af kirken. Generalsekretær, Margith Pedersen, afviser kritikken

Generalsekretær for Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK, Margith Pedersen.
Generalsekretær for Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK, Margith Pedersen. .

Hvad mener du om metoderne med at sende juridiske påbud til kirkens kritiske medlemmer? Og hvad mener du om ønsket om at ekskludere menighedsrådets næstformand?

"Der er brug for et fungerende menighedsråd, der har medlemmernes opbakning. Vi har haft en gruppe af mennesker, der har troet, at de lovligt nedsatte sig som menighedsråd, selvom det indkaldte møde var ulovligt. Menighedsrådet har ikke kunnet eller villet acceptere, at de optrådte ulovligt. Hvis man hverken vil høre eller se, så kan kun en ny, rettelig indkaldt ekstraordinær generalforsamling sørge for, at man kommer videre. Og man må så få reglerne præciseret."

Både Søren Lund Sørensen og Claus Pöhlmann forklarer deres handlinger med, at der er sket ulovligheder i ansættelsesforløbet, og det har flere aktører også bekræftet. Hvis deres handlinger er foretaget for at råbe op om ulovligheder, hvorfor så træffe disse beslutninger?

"Med de undersøgelser, vi har haft, og juristernes vurderinger, mener vi ikke, at der er foregået ulovligheder. Der er blevet sagt og skrevet så meget, og meget af det er aldeles uunderbygget."

De metoder, der nu tages i brug, er det ikke bare et forsøg på at lukke munden på de kritiske stemmer omkring Christianskirken?

"Nej, overhovedet ikke. Der er plads til, at vi er forskellige, og der er plads til at indrømme, at der er sket fejl. Men hvis man ikke vil acceptere et flertal i et demokratisk valgt menighedsråd, går tingene helt i stykker og helt i stå. Vi må støtte det menighedsråd, der er havnet i en meget vanskelig situation. De kritiske stemmer kan komme til orde ved den ekstraordinære generalforsamling."

Søren Lund Sørensen skriver i et brev til Kristeligt Dagblad, at han mener, at der er tale om en interessekonflikt, når det er et advokatfirma betalt af DSUK, som skal undersøge sagen her. I har jo klart meldt ud, at I støtter op om det oprindelige menighedsråd, der har fravalgt Marie Høgh. Hvordan skal et advokatfirma betalt af jer kunne forventes at agere upartisk?

"Vi har et menighedsråd, der ikke kan fungere optimalt. Menighedsrådet er trængt og arbejder hårdt og godt på at få dagligdagen til at fungere. Vores opgave er at støtte menigheden og det lovligt valgte menighedsråd, og vi har spurgt, hvad menighedsrådet har brug for. Jeg kan ikke forstå, at der er tale om en interessekonflikt her. For den juridiske rådgivning skal hjælpe os - både menighedsråd og DSUK - til, at vi kan agere korrekt. Vi arbejder alle for kirkens liv og vækst, og vi arbejder fælles for at få et normalt kirkeliv igen i Christianskirken."

Hvordan skal kirken i Berlin kunne levere videre med det kaos, der har omgærdet den i de seneste par måneder?

"Jeg er ikke spor i tvivl om, at kirken kan komme videre - og komme godt videre. Vi har et evangelium om tilgivelse og forsoning, og det er den store fortælling her. Men der er selvfølgelig en rolle for vikarpræster og præster i at hele nogle sår. Det er der ingen tvivl om."

Menighedsrådet har valgt en ny præst for kirken, og den beslutning bakker I i DSUK op om. Men hvorfor ikke omgøre den beslutning med al den virak, der har været omkring ansættelsesforløbet?

"Der har været en demokratisk proces, hvor et flertal har truffet beslutning om indstilling af præst. Det er set før, at indstillingen om valg af præst ikke var enstemmig. Det drejer sig her om et medlem, der ikke vil acceptere flertallets beslutning."