Man gør klima til religion

Sognepræst Søren Elbæk Jensen finder energibesparelser fornuftige. Men ikke på teologisk grundlag

Søren E. Jensen er præst i Kirke Hvalsø og Særløse i Roskilde Stift.
Søren E. Jensen er præst i Kirke Hvalsø og Særløse i Roskilde Stift. Foto: Christian Mikkelsen/Nordvestnyt.

Hvorfor er du modstander af en grøn kirke?

Fordi det er en naturvidenskabelig opgave. Jeg er meget bekymret over, at man gør klimaet til en religion. Men teologer har ingen særplads i klimadiskussionen. Vi skal prædike nåde og frelse. Klimaet er måske bare blevet en sekulariseret arvesynd, hvor mennesker skal påtage sig skylden. Før sekulariseringen talte man ikke om klimakriser, men alene om, at klimaet ændrede sig. Men nu skal vi pludselig have en personlig syndsfølelse, hvor synden bliver projiceret over i klimapolitikken. Det er jeg meget imod.

LÆS OGSÅ: Folkekirken kan spare op mod 45 millioner kroner årligt på energi

Men er der ikke grund til at spare i kirkerne gennem miljøtiltag for at kunne bruge pengene på andre af kirkens aktiviteter?

Jo, selvfølgelig. Men det har ikke noget specifikt med kristendommen at gøre. En hvilken som helst virksomhed vil gerne spare penge.

Hvad skal kirken så gøre?

Den skal tænke på klimaet uden at prædike teologi. Det er bare at gøre det. Når jeg harcelerer mod en grøn kirke, er det, fordi det er afguderi. Klimaet bliver sat i stedet for Kristus. Klimaet er et emne, vi alle skal føle det samme for. Her er ikke plads til at være uenig. Det er ikke en særlig rummelig kristendomsforståelse.