Man må gerne nægte folk at bære kors på norsk tv

Norsk stats-tv har fået medhold i, at ledelsen har lov til at nægte medarbejdere at bære religiøse symboler på skærmen. Tv-vært beklager, at hun har stødt folk ved at bære et minimalt guldkors

Man skal som nyhedsvært fremstå neutral, og derfor var det i orden, at NRK påtalte en tv-værts brug af kors om halsen. Modelfoto.
Man skal som nyhedsvært fremstå neutral, og derfor var det i orden, at NRK påtalte en tv-værts brug af kors om halsen. Modelfoto.

I 2013 valgte tv-værten Siv Kristin Sællmann som en sjældenhed at vise sin kristne tro ved at bære et lille guldkors i en nyhedsudsendelse i norsk stats-tv, NRK, men det udløste en seerstorm mod kanalen, der nu har fået medhold i, at det var i orden, at ledelsen som reaktion nægtede hende at bære det religiøse symbol.

Ifølge det norske Ligestillings- og diskriminationsnævn var beslutningen ikke i strid med loven om forskelsbehandling, og det glæder NRK's programdirektør, Grete Gynnild-Johnsen.

”Sagen handler ikke om, hvorvidt det var et stort eller lille kors, men om det principielle i, at man som nyhedsvært skal fremstå neutral og hverken være halvnøgen, have gult hår eller bære kors. Vi har nogle retningslinjer, og jeg tager heller ikke bikini på, når jeg er på arbejde,” siger hun.

Siv Kristin Sællmannhavde været tv-vært i over 20 år, da hun for to år siden valgte at tage et guldkors på, som hun havde fået af en veninde, hvilket ud over seerstormen også medførte protester mod forbuddet fra Norges kristne. Over 90.000 nordmænd støttede gruppen ”Ja til at bære kors, hvor og når jeg vil” på det sociale medie Facebook.

Hun fortæller, at hun tidligere har ytret sig kritisk over for NRK's beslutning, men at hun i dag ikke længere ønsker at være spydspids i debatten om religiøse symboler i offentligheden.

”For mig betyder det meget, at jeg er kristen, men det var bestemt ikke for at provokere nogen, at jeg gjorde det. Og jeg beklager, at korset har virket stødende,” siger hun.

Siv Kristin Sællmann har accepteret NRK's beslutning og Ligestillings- og diskriminationsnævnets afgørelse i en sag, som hun ikke selv har bedt dem om at tage op. Hun vil ikke bære kors på tv igen.

”Jeg blev meget overasket over, at folk følte sig provokeret over et meget lille kors, og at det blev så stor en sag, fordi korset også som smykke er udbredt blandt ikke-troende, men jeg anerkender vigtigheden af, at man som vært skal fremstå så neutral, som det er muligt,” siger hun.

I Danmark har etik-chef for Danmarks Radio, Inger Bach, tidligere udtalt, at et lille kors er for uskyldigt til, at det vil give anledning til overvejelser om brud på kanalens påklædningskodeks.