Markant stigning i antal udmeldelser af folkekirken

Antallet af udmeldelser ligger på højeste niveau siden debatten om vielse af homoseksuelle i 2012, hvor rekordmange meldte sig ud af folkekirken. Biskop kalder tendensen fattig

Ateistisk Selskabs kampagne i marts måned blandt andet på busser kan have haft indflydelse på en markant stigning i antallet af udmeldelser fra folkekirken, vurderer forsker.
Ateistisk Selskabs kampagne i marts måned blandt andet på busser kan have haft indflydelse på en markant stigning i antallet af udmeldelser fra folkekirken, vurderer forsker. Foto: Privatfoto.

4425. Så mange danskere meldte sig ud af folkekirken i første kvartal af 2016. Det er en stigning på 80 procent i forhold til seneste kvartal og 38 procent højere end tallet for første kvartal i 2015.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er antallet af udmeldelser oppe på det højeste niveau siden debatten om vielse af homoseksuelle, der tilbage i 2012 fik rekordmange danskere til at melde sig ud af folkekirken.

Den mest oplagte forklaring på stigningen er Ateistisk Selskabs kampagne, som blev indledt i marts, og som med hjemmesiden udmeldelse.dk gik efter at gøre det nemt for ikke-troende danskere at melde sig ud. Det vurderer religionssociolog ved Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen.

”Det er sandsynligt, at kampagnen har skubbet nogle, som allerede har gået med den slags til overvejelser til faktisk at melde sig ud. Og effekten kan blive endnu tydeligere i andet kvartal, da debatten om ateisternes kampagne først for alvor slog igennem i april. Så tallene her viser, at Ateistisk Selskab for ganske få midler kan få skabt meget stor opmærksomhed og en også en vis effekt i udmeldelsesstatistikken,” siger Brian Arly Jacobsen.

Men selv om i omegnen af 4000-5000 flere danskere kan have meldt sig ud, når året er omme, skal det ses i forhold til folkekirkens samlede medlemstal på 4,3 millioner, påpeger han.

”Set i det lys er der ikke tale om meget dramatiske tal. Til gengæld er det muligt, at kampagner som den fra Ateistisk Selskab kan sætte yderligere skub i debatten om forholdet mellem stat og kirke, som dukker op med jævne mellemrum og med stigende intensitet. Senest med den overraskende beslutning fra Københavns Kommune om at fratage folkekirken monopolet på civilregistrering,” siger Brian Arly Jacobsen.

Biskop Henrik Stubkjær, Viborg Stift, er ikke i tvivl om, at det forhøjede udmeldelsestal skyldes Ateistisk Selskabs kampagne for at melde sig ud af folkekirken. Også i Viborg Stift har man i de sidste tre måneder set flere udmeldelser, og en del er på blanketter fra Ateistisk Selskab.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at fortrinsvis unge mænd melder sig ud i stigende grad. Det er lidt fattigt, for hvad vil man sætte i stedet. Livet er mere end penge,” siger Henrik Stubkjær, som understreger, at stiftet også oplever indmeldelser.

Som myndighed har kirkekontoret pligt til at tjekke, at en udmeldelse på mail eller sms faktisk kommer fra den person, der vil melde sig ud. Det kunne kordegnen gøre, men i den aktuelle situation ser Henrik Stubkjær helst, at det er præsterne, der tager kontakten.

”Vi bekymrer os selvfølgelig om vores medlemmer, og derfor ringer præsterne og fortæller om konsekvenserne ved at melde sig ud. En del har på den baggrund trukket deres udmeldelse tilbage. Vi har jo oplevet ulykkelige situationer, hvor et ungt menneske dør i en trafikulykke, og først ved begravelsen finder de pårørende ud af, at vedkommende ikke er medlem af folkekirken. Det kan de ikke genkende og ikke forstå,” siger Henrik Stubkjær.