Menighedsråd kæmper for at finde nye medlemmer

Det er blevet sværere at erstatte de tomme pladser i landets menighedsråd. Sådan lyder det fra en række menighedsråd, som er i gang med årets menighedsrådsvalg. Formand for Landsforeningen af Menighedsråd ser optimistisk på situationen

Holsted Kirke i Næstved bruger kirketårnet til at gøre opmærksom på menighedsrådsvalget. Teksten ”Kirke, måske!” skal sige, at der kun er en kirke, hvis borgerne engagerer sig i den.
Holsted Kirke i Næstved bruger kirketårnet til at gøre opmærksom på menighedsrådsvalget. Teksten ”Kirke, måske!” skal sige, at der kun er en kirke, hvis borgerne engagerer sig i den. . Foto: Privatfoto.

Vejen op ad bakken ser ud til at være blevet stejlere for de sogne, der i disse uger arbejder på at finde medlemmer til det nye menighedsråd. Det er blevet sværere at skaffe de nødvendige kandidater til folkekirkens menighedsrådsarbejde end tidligere, lyder det fra en række menighedsråd, som dog tror på, at de når op ad bakken.

Den 13. september holdes der orienterings- og opstillingsmøder over langt det meste af landet.

Meldingerne er brogede fra en række af de sogne, som Kristeligt Dagblad har været i kontakt med. Mange finder, at det er sværere end tidligere at skaffe det nødvendige antal medlemmer.

I Resen Sogn ved Skive har menighedsrådet stemt dørklokker.

”Folk er generelt positive over for kirken og menighedsrådet, men når det kommer til selv at skulle træde ind, så kniber det. Det er blevet sværere at engagere folk til menighedsrådet end for nogle år siden,” siger Svend Sandfeld, som selv trådte ind i menighedsrådet i 2000.

I Holsted Kirke i Næstved har man aktivt forsøgt at gøre opmærksom på det kommende valg, blandt andet med en pressemeddelelse og ved at hænge et stort banner op på kirken.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at der ikke er stor interesse for menighedsrådsvalg, så derfor valgte vi den alternative tilgang. Vi har normalt ikke svært ved at finde medlemmer til menighedsrådet, men tit er det en del af den samme inderkreds. Det ville vi gerne undgå, og vi har oplevet interesse fra både yngre mennesker og folk uden tilknytning til kirken,” lyder det fra forkvinde for menighedsrådet Lene Schwenger Grønborg.

I Danmarks næststørste sogn, Glostrup ved København, mærker man, at det er sværere at få de nødvendige kandidater til at stille op. Derfor har man i lyset af si-tuationen valgt at sløjfe de fire lister fra sidste kampvalg og i stedet samarbejde om en enkelt liste.

”Folk er bange for at binde sig. På den anden side har vi heller ikke lagt skjul på, at det ikke er en lille post at være medlem af et menighedsråd. Det kræver tid og overskud, og det får en del til at sige nej tak,” siger formand for menighedsrådet Tommy Carlsen, som dog mener, at man har rimeligt styr på de nødvendige kandidater og suppleanter.

I Kokkedal ved Hillerød melder menighedsrådsforkvinde Ellen Rosenstand Ladhøj dog ikke om problemer med at fylde de 15 pladser i menighedsrådet.

”Jeg har nu 16 navne, som jeg er næsten sikker på stiller op. Ved sidste valg fik vi af forskellige årsager ikke fyldt menighedsrådet helt op, men denne gang har vi været helt fremme i skoene,” siger hun.

Formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, er optimist.

”Vi ved, at omkring 40 procent af medlemmerne ikke stiller op igen, så vi skal ud og finde omkring 5600 medlemmer. Der vil helt sikkert være steder, hvor man ikke vil få fuldtallige menighedsråd. Omvendt peger undersøgelser på, at der er stor interesse for at deltage i menighedsråd. Rekrutteringsgrundlaget er altså til stede, men det kræver, at man lokalt får udnyttet potentialet,” siger Søren Abildgaard.