Messe for masserne i Madrid

Op mod halvanden million katolikker hørte i går pavens opfordring i Madrid til at gå ud og forkynde evangeliet. Pave Benedikt XVI satte dermed punktum for det katolske verdenstræf World Youth Day

Pavens afskedsmasse ved det katolske verdenstræf i Spanien havde fået pilgrimme fra op mod 200 lande til at møde op.
Pavens afskedsmasse ved det katolske verdenstræf i Spanien havde fået pilgrimme fra op mod 200 lande til at møde op. Foto: Emilio NaranjoEPA.

Hvis succes kan måles i antal deltagere, så har paven scoret en triumf, som både internt og eksternt kan vise, at den katolske kirke lever i bedste velgående. Inden han i torsdags rejste til Madrid, sagde den tyske pave, at han håbede at høste mange frugter under det katolske verdenstræf, der afholdes hver tredje år. I går kunne det 84-årige kirkelige overhoved rejse hjem til Vatikanet med kurven bugnende fuld af frugter.

LÆS OGSÅ: Katolsk ungdomsrus i Madrid

Afskedsmessen på et lufthavnsområde i Madrids udkant blev med op mod halvanden million katolikker så stort et tilløbsstykke, at arrangørerne i hast måtte skaffe plads uden for hegnet til 200.000 deltagere. Inden for hegnet forsøgte et menneskehav svarende til 20-25 gange så mange, som var til Roskilde Festival, at svale sig med vand og paraplyer under den brændende spanske sol, der hen mod slutningen af formiddagsmessen bragte temperaturen tæt på 40 grader.

Men hverken den intense hede eller de logistiske problemer ved at være så mange som hele Storkøbenhavns befolkning presset ind på 140 hektarer, ødelagde festen. De fleste af deltagerne var allerede kommet i lørdags for at være med i den såkaldte vigilie, en slags natlig gudstjeneste og bøn, som paven også deltog i.

Deriblandt den 17-årige Thomas Lecourt fra Paris.

Det har været sjovt at være med til træf, men jeg synes, der har været for meget fest og for lidt bøn her i Madrid. Så nu glæder jeg mig til at fordybe mig, sagde den unge franskmand til Kristeligt Dagblad.

Lufthavnsområdet, hvor vigilien og afskedsmessen blev afholdt, hedder Cuatro Vientos. Det betyder Fire Vinde, og det fik både paven og deltagerne at føle. Midt under pavens tale lørdag aften udløste den akkumulerede varme et tordenvejr med kastevinde, der fik pavens kalot til at falde af og en række stilladser, der holdt presenninger på plads, til at falde ned og såre et halvt dusin deltagere, dog ingen af dem alvorligt. Uvejret førte regn med sig, svalende regn, som straks blev udlagt som en gave fra himlen.

Jeg er sikker på, at jeres tro er stærkere end uvejret, nåede paven at sige, inden han måtte afbryde sin forklaring på, hvad Jesus Kristus siger menesket af i dag.

Paven og den katolske kirke lægger ikke skjul på, at verdensungdomstræffet er en del af en ny evangelisering, som kirken har iværksat som svar på, at den vestlige verden med kirkens ord har glemt sine kristne rødder og mistet sine moralske værdier. Dertil kommer, at stadig færre erklærer sig katolske, og at færre og færre vil være præster.

Man kan ikke kende Gud uden at fortælle det til andre. Så gå ud i verden og forkynd evangeliet!, sagde paven, der opfordrede de unge pilgrimme til at lade være med at skamme sig over at være kristne.

Vi har vist verden, at ka-tolikker ikke er kedelige!.

Og det har det Spanien, der er én af de frafaldne sønner, fordi antallet af katolikker er faldet 10 procent siden 2001, virkelig fået at se. Madrid, der normalt i denne ferietid er halvtom for mennesker og biler, har været invaderet af glade, syngende unge med flag fra 193 lande med store krucifikser hængende om halsen og med solhatte og vandflasker. Og bortset fra enkelte sammenstød med modstandere af pavens besøg, hvor politiet uddelte rigeligt med knippelsuppe til demonstranterne, og anholdt en halv snes af dem, der havde kaldt paven nazist, har verdenstræffet været præget af fred og gode vibrationer.

Som en kommentator i spansk radio sagde, har det været befriende at få brudt klichéen om, at unge altid er forbundet med druk og ballade.

Det har været fantastisk at opleve et fællesskab med så mange nationaliteter. Vi har forskellige sprog, hudfarve, vi klæder os forskelligt, men vi har samme tro på Gud, sagde 20-årige Constance Bignon, der var kommet fra Frankrig sammen med omkring 50.000 landsmænd.

Det er anden gang inden for det seneste år, at paven besøger Spanien. I november sidste år var han i Santiago de Compostela i Helligåret for Apostlen Jakob og i Barcelona for at indvie Antoni Gaudis spektakulære kirke, La Sagrada Familia.

Selvom paven denne gang primært var i Madrid for at deltage i verdensungdomstræffet, mødtes han med både det spanske kongepar og politikere. Over for den socialistiske premierminister José Luis Rodriguez Zapatero udtrykte han bekymring for Spaniens økonomiske krise og den store arbejdsløshed, specielt blandt de unge under 26 år. 45 procent eller næsten hver anden ung kan ikke finde arbejde i dagens Spanien. Dertil kommer, at kun hver tyvende unge spanier jævnligt går i kirke.

Men det er en anden historie end den succes og tillidsindsprøjtning, verdenstræffet har betydet for den katolske kirke.

kirke@k.dk