Millionudgift til messehageler

Menighedsråd vil investere over en million kroner i messehageler. Kirkeminister undrer sig

Messehagelen er designet af kunstneren Bjørn Nørgaard. (Foto: Pernille Klemp/Scanpix)
Messehagelen er designet af kunstneren Bjørn Nørgaard. (Foto: Pernille Klemp/Scanpix).

En af Danmarks mest kostbare messehageler bliver taget i brug i Frederiksberg Slotskirke i morgen. Menighedsrådet har valgt at investere omkring 250.000 kroner i en messehagel tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard. Kirkeminister Tove Fergo (V) undrer sig over sagen.

- Det er nok en af de dyreste messehageler, vi har lavet. Men Danmark er et rigt land, og det smitter også af på den slags investeringer, siger Lillian Damgaard Christiansen, der er daglig leder af Selskabet for Kirkelig Kunst, hvor en syerske har brugt omkring 1500 timer på at skabe messehagelen, der ventes at kunne holde i 50 år.

I Frederiksberg Slotskirke har man i en årrække sparet sammen for at få midler til messehagelen.

- Naturligvis kan man spørge, om det er rimeligt at betale så meget for et stykke brugstekstil, men vores menighedsråd er 100 procent enige,

siger Jørgen Stryn Rasmussen, der er næstformand i menighedsrådet.

I 2010 har kirken 300-års jubilæum, og til den tid er målet, at kirken skal have fået i alt fire Bjørn Nørgaard-messehageler til en samlet pris på over en million kroner. Kirkeminister Tove Fergo, der selv er præst i en kirke, hvor messehagelerne er et arvestykke, undrer sig over investeringen.

- Det viser noget om, hvor velhavende den danske folkekirke er. Det passer ikke, når man siger, at kirken skal spare, for hvis folkekirken skulle spare, ville der ikke være råd til sådan noget, siger Tove Fergo og tilføjer:

- Men dem, der bestiller musikken, skal også betale for den. Når et menighedsråd på Frederiksberg køber messehageler, betaler alle kirkeskatteborgere i København og på Frederiksberg. Det kan ikke have sin rimelighed, siger Tove Fergo.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under før søndagen