Mindre plads til sorgen

Galten Kirke ved Aarhus er en af de mange, som holder en særlig allehelgensgudstjeneste. Det er blevet en stor succes

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Pia Hansen Denmark.

Galten Kirke ved Aarhus er en af de mange, som holder en særlig allehelgensgudstjeneste. Den er blevet en stor succes. Kirken er fyldt som på en juleaften, og sognepræst Laura Gylden-Damgaard får positive tilbagemeldinger.

I resten af samfundet er det, som om døden er blevet tabu. Vi vil alle sammen helst leve evigt, og når vi har mistet, er der brug for et sted, hvor vi kan være med alle vore følelser, siger hun.

I gamle dage gik folk med sørgebind et helt år, men i dag bliver du ringet op af arbejdsformidlingen efter en uge. Der er blevet mindre plads til sorgen i det moderne samfund, siger Laura Gylden-Damgaard og fortæller en historie om en kvinde i sorg.

LÆS OGSÅ: Salige er de, der sørger

Hun havde mistet sin datter, og efter tre måneder syntes lægen, at nu skulle hun se at komme videre, hvorefter han ordinerede lykkepiller. Det var helt forkert. Sagen var jo bare, at hun var i sorg. Hun havde mistet sit barn og skulle i virkeligheden have lov at have sin sorg i fred, siger sognepræsten fra Galten.

Når hun i morgen holder allehelgensgudstjeneste, bliver navnene læst op på alle, som i årets løb er blevet bisat eller begravet fra kirken, og derefter får alle mulighed for at gå op og tænde et lys, mens orglet spiller.

Det er ikke, fordi vi er ved at blive katolske, men vi giver folk mulighed for at tænde et lys for en tanke, en tak eller en bøn og markere, at de har mistet, siger hun.

Efter gudstjenesten kan de pårørende tage et gravlys i våbenhuset og sætte det på deres kæres grave, og derefter få kaffe i sognehuset.

I kirken er der højt til loftet, og her kan vi være med vores vrede, sorg og glæde og alt, hvad vi ellers bærer rundt på, siger Laura Gylden-Damgaard.