Minikonfirmand-ordning spreder sig

Minikonfirmander bliver fast inventar i flere og flere sogne. Især menighedsrådene presser på for at få ordningen indført, vurderer lektor

Folkekirkens minikonfirmand-ordning for børn i 3. og 4. klasse bliver mere og mere populær. Det vurderer lektor i religionspædagogik Marie K. Monrad fra Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster og flere repræsentanter fra stifternes religionspædagogiske udvalg.

Der har ikke været målinger af antallet af minikonfirmander siden 2001, hvor Kirkeministeriet skar ned på de statistiske undersøgelser af sparehensyn. Alligevel mener Marie Monrad, at der er flere minikonfirmander i dag.

– Vi kan se, at man i stadig flere sogne ansætter sognemedhjælpere, som skal arbejde med minikonfirmander, og at menighedsrådene lægger arbejde med minikonfirmander ind under stillingsbetegnelsen i nyopslåede præstestillinger. Derfor vurderer jeg, der er flere minikonfirmander i dag end ved den sidste måling i 2001, hvor vi havde 20.000, siger Marie K. Monrad. Hun mener, at det især er menighedsrådene, som er ivrige for at oprette børne- og ungdomsarbejde i sognene.

– Men det kan være vanskeligt at sige til en præst, der har været i sognet i 30 år, at nu skal der oprettes hold med minikonfirmander. Derfor kommer minikonfirmanderne ofte på dagsordenen, når sognet skal ansætte en ny præst, siger Marie K. Monrad.

Kasper Høyer, sognepræst i Vesterborg sSogn på Lolland og medlem af religionspædagogisk udvalg for Lolland-Falster Stift, deler Marie K. Monrads vurdering. Hans egen rundspørge hos stiftets 53 sognepræster viser, at knap halvdelen i dag har minikonfirmand-undervisning.

– Førhen var minikonfirmander et jysk fænomen. Nu er spørgsmålet om minikonfirmander på bordet til rigtig mange ansættelsessamtaler med en ny præst herovre også, siger Kasper Høyer.

revsbech@kristeligt-Dagblad.dk

Læs mere under kirke og tro