Minister afsætter millioner til at gøre kristendom kendt

Kritikken af DRs ramadan-dækning får kirkeminister Manu Sareen (R) til at afsætte to millioner kroner til at gøre kristen højtid kendt blandt danskere

Jeg synes, det er fint, at DR fejrer noget for det muslimske mindretal. Men dækningen gav en masse debat, og jeg blev klar over, at kritikerne havde ret i noget, nemlig i spørgsmålet, 'Hvad med de kristne højtider?'," siger kirkeminister Manu Sareen.
Jeg synes, det er fint, at DR fejrer noget for det muslimske mindretal. Men dækningen gav en masse debat, og jeg blev klar over, at kritikerne havde ret i noget, nemlig i spørgsmålet, 'Hvad med de kristne højtider?'," siger kirkeminister Manu Sareen. Foto: Torkil AdsersenDenmark.

Kritikerne af DRs dækning af den muslimske eidfest havde ret i én ting: De kristne højtider får alt for lidt opmærksomhed i medierne.

Det mener minister for kirke og ligestilling Manu Sareen (R), som nu har afsat to millioner kroner til at gøre kristendommen og især påsken kendt i den danske offentlighed. Mens julehøjtiden soler sig i mediernes søgelys, er kirkens vigtigste højtid, påsken, hensygnende i danskeres bevidsthed, mener ministeren. Det skal en millionpulje lave om på.

LÆS OGSÅ: Det ærgrer mig, at DR dækker den kristne højtid mindre og mindre

DRs dækning af ramadanen var et wakeup call både for mig og for biskopperne. Jeg synes, det er fint, at DR fejrer noget for det muslimske mindretal. Men dækningen gav en masse debat, og jeg blev klar over, at kritikerne havde ret i noget, nemlig i spørgsmålet, Hvad med de kristne højtider?, siger Manu Sareen.

Han understreger, at han ikke vil blande sig i DRs dækning af kristne højtider, men ville samtidig ønske, at public service-stationen prioriterede påsken højere.

LÆS OGSÅ: Optælling af kirkegængere sikrer ikke, at kirken når ud med evangeliet

Gennem de sidste 20 år har jeg til stor ærgrelse lagt mærke til, at påsken bliver dækket mindre og mindre. Jeg kan ikke blande mig i, hvad de skal vise, men helt personligt oplever jeg, at dækningen af den kristne højtid er blevet mindre, siger han.

Kirkeministerens påskepulje får ros af Dansk Folkepartis kirkeordfører, sognepræst Christian Langballe, som ellers for nylig beskyldte ministeren for at splitte og ødelægge folkekirken.

Det er et glimrende initiativ. Der har han ramt rigtigt. De penge kunne ikke være brugt bedre, for man må sige, at påsken efterhånden er meget lidt kendt. Ser man på påskeugen, sender DR stort set ikke andet end en gudstjeneste. Så vores oplysningsopgave som kirke bliver større, og der er det glimrende med et initiativ, som kan oplyse om påsken, siger han.

LÆS OGSÅ: Stat og kirke smeltede sammen i en times gudstjeneste

Kirken mangler dog ikke pengene, men snarere viljen til at gøre påsken kendt. Det mener forfatter, kommentator og direktør i kommunikationsfirmaet Hansen Agenda Lotte Hansen, som holder kurser for menighedsråd og andre kirkelige aktører.

Kirken er helt usædvanlig dårlig til at kommunikere, så initiativet er yderst relevant. Ikke fordi kirken mangler penge, men fordi pengene kan blive en katalysator for bedre kommunikation. De fleste menighedsråd skal have et kærligt spark i rumpen, for det er noget pjat at sige, at de ikke kan få deres budskaber ud i medierne. Der er masser af påskedækning i pressen, den kommer bare ikke fra kirken. Så man må tænke mere offensivt, og her kan ministerens initiativ måske være en motor til at sætte noget i gang, siger hun.

Man kan ikke konkurrere med DRs dækning af religiøse højtider med to millioner kroner, understreger Marie Vejrup Nielsen, adjunkt i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet med speciale i moderne kristendom. Alligevel kan puljen få stor betydning for menneskers kendskab til påsken.

Der er en stærk signalværdi i at sætte penge af til sådan et initiativ. Alene signalet kan skabe en større bevidsthed om påsken både i og uden for kirken, siger hun.

Ifølge Marie Vejrup Nielsen forener Manu Sareen rollen som både kirke- og ligestillingsminister.

Det er jo et ligestillingsargument, når han siger, at hvis medierne giver tid til en mindretalsreligion som islam, der fylder meget i den offentlige diskussion, skal man også give penge til flertalsreligionen, som bare ikke fylder så meget. Ministeren tager alvorligt, at danskere ikke længere har det kendskab. Det er positivt for kirken, men også en tydeliggørelse af, at kirken ikke længere har den status, den havde engang, hvor alle vidste, hvad den stod for.