Ministre tilgodeser alle i ny lov om homoseksuelle vielser

Præster, der ikke vil vie homoseksuelle, får retten skrevet ind i loven andre trossamfund får samme mulighed

Kirkeminister Manu Sareen (R) og social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) sendte her til eftermiddag lovforslag ud om ændringer i henholdsvis lov om medlemskab af folkekirken og ægteskabsloven.
Kirkeminister Manu Sareen (R) og social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) sendte her til eftermiddag lovforslag ud om ændringer i henholdsvis lov om medlemskab af folkekirken og ægteskabsloven. Foto: Leif Tuxen.

Kirkeminister Manu Sareen (R) og social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) sendte i går lovforslag ud om ændringer i henholdsvis lov om medlemskab af folkekirken og ægteskabsloven.

Lovforslagene lander på begge ben. Dels imødekommes det store befolkningsflertal, der gerne ser en mulighed for at homoseksuelle kan indgå ægteskab, dels bliver det muligt for præster i folkekirken, der ikke vil, at blive fritaget.

LÆS OGSÅ: Trossamfund siger nej til vielse af homoseksuelle

Den sidste mulighed fremgår af forslaget til ændring i medlemskabsloven, som omhandler retten til kirkelig betjening, siger professor i religionsret Lisbet Christoffersen.

Og det er også blevet klart, at biskopperne selvsagt skal skrive de ritualer, ministeren skal have retligt godkendt.

DOKUMENTATION: Læs lovforslag om vielse af par af samme køn

Hun er også glad for, at andre trossamfund får samme mulighed, om end det ikke står i en paragraf, men i bemærkningerne.

Lige den del ville jeg nok spørge lidt til, siger Lisbet Christoffersen, som synes, at det er superflot, at andre trossamfund for første gang nogensinde inddrages som høringsparter i et lovforslag, som også angår dem.

Et folkekirkemedlem vil stadig have ret til at få stillet en kirke i bopælssognet til rådighed til en kirkelig handling for eksempel en vielse af et homoseksuelt par. Og det kan ingen præst modsætte sig uanset holdning til vielse af homoseksuelle.

Retsteolog Kristine Garde er også tilfreds.

Jeg er glad for, at undtagelsen for præster, som ikke vil vie eller velsigne homoseksuelle, nu står i lovforslaget. Så undgår vi diskussionen om kirkens holdning til ritualer, siger hun.

Oprindelig foreslog et udvalg under daværende kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V), at undtagelsen skulle stå i ritualbogen som en slags forord til ritualet.

Ritualer er jo en udmøntning af kirkens lære, som skal være i overensstemmelse med bekendelsesskrifterne. Det er et fremmedlegeme at have undtagelsen i ritualbogen, fordi der ikke var enighed om det, siger hun.

Kirkeministeren har også valgt, at der bliver to ritualer for indgåelse af ægteskab. Det gamle ritual, der nævner mand og kvinde, opretholdes og suppleres med et nyt, der er skrevet til vielse af homoseksuelle. Men også for homoseksuelle bliver der tale om ægteskab.

Registrerede partnere kan ifølge lovforslaget søge om at omdanne benævnelsen registrerede partnere til et ægteskab. Det skal ske i kommunen, og de får derefter mulighed for en velsignelse af ægteskabet.