Mormonerne og det hellige undertøj

Foto: . / Scanpix

relevante temaer

I flere religioner er der særlige krav til påklædning og udseende. Mormonerne er dog nogle af de få, der har deres eget hellige undertøj. Traditionen kan føres tilbage til Adam og Eva, forklarer mormonernes talsmand

Muslimerne har deres tørklæder, jøderne deres store hatte og lange frakker, mens buddhisterne har deres lette kapper. Alt sammen eksempler på religiøs påklædning, der skal minde bærerne om at være ærbare og beskedne. Men hvad er egentlig forklaringen på mormonernes hellige undertøj?

Helligt undertøj? Kan det nu også passe?, kan man næsten høre nogen spørge. Men den er god nok. Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, også kendt som mormonerne, har et særligt sæt undertøj til både mænd og kvinder. Et par halvlange underbukser og en T-shirt-lignende undertrøje.

Ja, beklædningsgenstande bruges jo i mange religiøse sammenhænge, også i den danske folkekirke, hvor præsterne jo har deres særlige præstekjoler. Og hos os tjener alle som præster, når de er i templet, og derfor bærer de også den præstedømmelige klædning. Vi bærer den så inderst, nærmest kroppen, som et ydre symbol på vores indre forpligtelse, forklarer Jens Hjarup Andersen, der er Stavspræsident for de danske Sidste Dages Hellige.

Som det gælder for andre typer af religiøs påklædning, skal også den hellige beklædning minde bæreren om hans eller hendes forpligtelser over for Gud. Og selv om ordet undertøj ikke findes i Bibelen, er det ifølge Jens Hjarup Andersen her, at man finder forklaringen på den særlige tradition.

Vi mener jo, at princippet kan føres helt tilbage til Adam og Eva, som af Gud bliver iklædt skindtøj. I Bibelen står der jo også, at man skal tage Guds fulde rustning på, ligesom Aron og Moses fik at vide, at de skulle iføre sig en særlig klædning for at gøre tjeneste i templet. Derfor bærer vi klædningen som et symbol på den pagt, vi har indgået med Gud, siger Jens Hjarup Andersen.

Netop adgangen til templet spiller en afgørende rolle for brugen af undertøjet. Kun voksne mormoner har adgang til templet, og derfor er det kun de voksne, der bærer undertøjet. Det gør de til gengæld også hele tiden.

De voksne medlemmer, der har været i templet, bærer klædningen hele tiden. Tøjet kan købes via kirken, der har sine egne leverandører og virksomheder, forklarer Jens Hjarup Andersen.

Søger man på nettet, vil man se, at der mange steder bliver rystet på hovedet over mormonernes undertøj. På en amerikansk hjemmeside topper undertøjet eksempelvis en liste over mærkværdige religiøse traditioner. En placering, der skal ses i lyset af, at man på samme liste finder en jødisk tradition med at svinge en høne tre gange over hovedet. For Jens Hjarup Andersen er symbolikken med undertøjet dog vigtig.

Princippet kan som nævnt føres tilbage til Adam og Eva. Vi mener så, at det blev genoprettet gennem profeten Joseph Smith (grundlæggeren af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, red.), der genoprettede templernes hellige betydning. Den præstedømmelige klædning er et symbol på vores forpligtelser over for Gud, siger Jens Hjarup Andersen.

Det hellige undertøj fås normalt kun i hvidt. I USA findes dog også en særlig militærudgave i brunt til mormoner, der er i forsvaret.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk

Morten Rasmussen

Født 1972. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 1998. Tidligere ansat som journalist ved Randers Amtsavis, Landsbladet, ErhvervsBladet og Ingeniøren. Journalist på Kristeligt Dagblad 2001-2008 med integration, organdonation, kloning, abort og sundhed som stofområde.Netredaktør på Kristeligt Dagblads Digitale Medier fra januar 2010 til august 2012.Presserådgiver ved Sundhedsstyrelsen fra august 2012 til marts 2013. I dag indlandsredaktør på Kristeligt Dagblad

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Mød Desmond Tutu og hans datter Mpho Tutu

kr. 70,00 Køb

RØDE HUNDE GØR IKKE

kr. 249,00 Køb

TILGIVELSENS BOG

kr. 249,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

KRIGEN 1914-1918

kr. 249,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.