Munter afsked med Kjeld Holm

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, adskillige bispekolleger, gamle venner og fodboldfans tog afsked med afgående biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm

”Du vil være selvskrevet til at sidde i en sådan kommission og bidrage med al den viden og alle de klare og nødvendige holdninger, som du har på disse områder,” lød Hildebrandts vurdering af biskoppen.
”Du vil være selvskrevet til at sidde i en sådan kommission og bidrage med al den viden og alle de klare og nødvendige holdninger, som du har på disse områder,” lød Hildebrandts vurdering af biskoppen. .

En halv times tid før afskedsreceptionen for Kjeld Holm gik i gang på Diakonhøjskolen i udkanten af Aarhus, gik forstanderen for højskolen, Jens Maibom Pedersen, rundt ude på vejen og satte midlertidige parkeringsskilte op. Det var nødvendigt at skaffe lidt ekstra parkeringsplads til de mange gæster, der kom for at tage afsked med biskoppen over Aarhus Stift gennem 21 år. Jens Maibom Pedersen var, som det er avisens læsere bekendt, for nylig en af de to rivaler til at efterfølge Kjeld Holm på posten som biskop. Han tabte tvekampen til Henrik Wigh-Poulsen, der også dukkede op til receptionen i tide til at høre domprovst Poul Henning Bartholin byde velkommen. Domprovsten sammenfattede den måde, Kjeld Holm har bestridt bispeembedet på, med fire begreber: poesi, lidenskab, frihed og forsoning - samt ”musikalitet og evne til at definere bispeembedet ind i den tid, mentalitet og samfundsmæssige sammenhæng, han har befundet sig i.”

Den socialdemokratiske Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard beklagede i sin tale, at fejringen af Kjeld Holm fandt sted dagen efter valget, hvor rådhuset stadig var fyldt med valgtilforordnede, der talte stemmer op, så ”byens hus” ikke kunne lægge lokaler til afskedsreceptionen. Han afslørede samtidig, at han for nylig var blevet spurgt, hvem hans idol var, og efter nogen overvejelse var han nået frem til, at det måtte være byens biskop, fordi han var klar i mælet og havde mod til at stå ved sine holdninger og stærke værdier.

Borgmesteren takkede Kjeld Holm for at have engageret sig ”både som person og som biskop i væsentlige spørgsmål som Irak-krigen og vielse af homoseksuelle”, og han forudså, at selv uden den tyngde, som bispeembedet har givet Kjeld Holms ytringer, vil hans stemme stadig blive hørt.

”Jeg er sikker på, at du ikke mister stemmen. Ligegyldighed har aldrig været din stærke side, og jeg glæder mig til at følge dig. Og så ses vi på stadion,” sagde Bundsgaard med henvisning til den afgående biskops stærke engagement i den lokale fodboldklub AGF. På talerlisten var da også både AGF-formand Lars Fournais og flere af biskoppens venner fra klubben.

Hvor Kjeld Holm vil engagere sig fremover - ud over på stadion - havde flere af talerne et bud på. Professor og ledelsesekspert Steen Hildebrandt, der blandt andet har skrevet en samtalebog med Kjeld Holm, takkede biskoppen for mangeårigt venskab og for hans indsats som spids kommentator og advokat for fattige og socialt udsatte. Hildebrandt nævnte, at han senest havde set Kjeld Holm på tv - i en debat i Deadline på DR 2 om flygtninge. Her havde en anden deltager, Politiken-journalist Bjørn Bredal, nævnt Kjeld Holm og Herbert Pundik som et muligt makker- og formandspar for en ny flygtninge- og indvandrerkommission.

”Du vil være selvskrevet til at sidde i en sådan kommission og bidrage med al den viden og alle de klare og nødvendige holdninger, som du har på disse områder,” lød Hildebrandts vurdering.

Kjeld Holms engagement i netop flygtninge- og indvandrerdebatten, ikke mindst som formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling fra 1997-2002, har givet anledning til både kritik og klapsalver. Engagementet har også sat sig konkrete spor i det organisatoriske landskab, blandt andet i form af Folkekirke & Religionsmøde, som blev etableret i 2001 på initiativ af Kjeld Holm og hans daværende bispekollega i Viborg, Karsten Nissen. Samme Karsten Nissen var, ligesom formand for Bispeforeningen Peter Fischer-Møller, også til stede og på talerlisten.

Netop biskoppens insisteren på, at kirke, samfund og politik ikke kan adskilles, var gennemgående i mange af talerne og afspejlede sig også i det faktum, at præster og teologer var i mindretal blandt talere og gæster. Til gengæld var der et mangfoldigt sammenrend af organisationsfolk, venner, familiemedlemmer og universitetsfolk, blandt andre professor i filosofi Peter Kemp, der sammen med Johannes Sløk er blandt Kjeld Holms store intellektuelle inspirationskilder.

”Hold da op, det er hele åndseliten, der er dukket op,” som en af gæsterne udbrød. Virkelighedsfjernt åndssnobberi var der dog ikke tale om. Omtrent hver anden af talerne kom omkring enten fodbold, fattige eller flygtninge - og Peter Kemp takkede den afgående biskop for netop - i modsætning til Sløk - at engagere sig i samfundsetikken og give politikerne dårlig samvittighed.

Desuden havde Kjeld Holms datter Katja sørget for, at også en række skuespillere som Niels Hausgaard, Ghita Nørby og Hassan Preisler, samt EU-kommissær Margrete Vestager, sendte hilsner til den afgående biskop i form af videohilsner på storskærm. Her blev Kjeld Holm kaldt ”en biskop, som både Gud og mennesker kunne være tjent med” og ”en guttermand”.