Muslimsk hjælpeorganisation: Vi giver også ramadankurve til kristne

Kristne hjælpeorganisationer er ikke ene om at give hjælp ved højtider til folk med en anden religion. Hos Danish Muslim Aid kan alle søge om at få en ramadankurv

Booom. Et voldsomt skud, men angrebet er en selvhenter, skriver Kathrine Lilleør om Birthe Rønn Hornbechs (V) kritik af kirkeministeren.
Booom. Et voldsomt skud, men angrebet er en selvhenter, skriver Kathrine Lilleør om Birthe Rønn Hornbechs (V) kritik af kirkeministeren. Foto: Jens Nørgaard Larsen/.

Det har vakt heftig kritik, at kirkelige organisationers julehjælp ikke kun bliver uddelt til kristne, men også til muslimer og andre religiøse. Hvorfor skal folk have julehjælp, hvis de slet ikke fejrer jul, lyder kritikken i Kristeligt Dagblad i dag.

Men den generøsitet er ikke begrænset til kristne hjælpeorganisationer. Under muslimernes største årlige højtid, ramadanen, kunne både kristne, jøder og alle andre uanset religiøsitet søge om at få en ramadankurv af den muslimske hjælpeorganisation Danish Muslim Aid.

I islam opererer vi med nogle overordnede principper om medmenneskelighed, der gælder for alle mennesker. Den går ud over de religiøse grænser, siger Zafreen Niazi, leder af Danish Muslim Aid.

LÆS OGSÅ: Julehjælp til muslimer udløser kraftig kritik

Under den seneste ramadan, der lå i juli og blev afsluttet med en stor eid-fest i begyndelsen af august, uddelte Danish Muslim Aid sammen med to andre foreninger flere hundrede ramadankurve over hele landet til fattige mennesker. Kurven blev uddelt på baggrund af ansøgeres økonomiske situation og blev primært givet til enlige forældre uden job, forklarer Zafreen Niazi. Hun har ikke tal på, hvor mange ikke-muslimer, der fik kurven, men forklarer, at der var tale om adskillige personer.

Vi har ladet os inspirere af julekurven og ønskede at lave en tilsvarende hjælp ved den muslimske højtid. Men vi har valgt at åbne hjælpen for alle uanset religion. Det vigtigste for os er intentionen om at hjælpe folk i nød og ikke om at sortere ud fra religion, siger hun.

I ramadankurven var der almindelige madvarer såsom pasta, ris og bønner. Det er alt sammen produkter, der indgår i den daglige husholdning og ikke madvarer, der var specielt rettet mod en ramadanfejring.

LÆS OGSÅ: Julekurven får ramadan-pendant

Frelsens Hær er en af landets største uddelere af julehjælp. Her har man oplevet, at der de seneste år er stadig flere, der kritiserer, at organisationen også uddeler julehjælp til muslimer og andre, der ikke fejrer jul. Da der er flere, der søger om julehjælp, end Frelsens Hær har mulighed for at give hjælp til, betyder det, at der kan være tilfælde, hvor en kristen ikke kan få julehjælp, fordi man i stedet har givet den til en muslim.

Samme problemstilling kan opstå hos Danish Muslim Aid, erkender Zafreen Niazi:

Men det kan også være, at det er en kristen, vi må sige nej til at give ramadankurven til. Vi vurderer ud fra, hvem der har mest behov for kurven og ikke ud fra religion.

Men har en muslim ikke mere behov for en ramadankurv end en kristen, der ikke fejrer ramadan?

Nej, det mener jeg ikke. Behovet handler udelukkende om, hvordan ens økonomiske situation ser ud, siger hun.