Norske præster tror ikke på skabelsesberetningen

Tre ud af fire norske præster tror ikke på, at Bibelens fortælling om skabelsen skal forstås bogstaveligt

I mange lande, særligt i USA, hersker der en debat om, hvorvidt skolen skal undervise i den bibelske beretning eller evolutionsteorien. Billedet viser "Menneskets skabelse", et loftmaleri af Micahelangelo i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet.
I mange lande, særligt i USA, hersker der en debat om, hvorvidt skolen skal undervise i den bibelske beretning eller evolutionsteorien. Billedet viser "Menneskets skabelse", et loftmaleri af Micahelangelo i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. . Foto: Gert S. Laursen Nordfoto.

De norske præster mener ikke, at man skal læse det gamle testamentes fortælling om Guds skabelse af verden som historisk fakta. Det fremgår af en undersøgelse, den norske avis Vårt Land har foretaget blandt præster fra frikirker og den norske folkekirke.

Ganske vist omfatter undersøgelsen kun 200 præster, hvoraf 58 har svaret, men konklusionen er, at 75 procent af præsterne opfatter Bibelens fortællinger som billedlige og ikke som den egentlige forklaring på verdens opståen.

LÆS OGSÅ: Amerikanske præster afviser evolutionen

Den norske frikirkepræst og forfatter Kåre Skuland er bange for, at det kan påvirke præsternes tro:

Hvis man ikke tror på Gud som skaberen, er det næste skridt for mange, at troen på Jesus som frelser forsvinder, udtaler Skuland til Vårt Land

Kåre Skuland påpeger, at evolutionsteorien er den største årsag til, at folk opgiver den kristne tro:

Jeg har hørt, at flertallet af de svenskere der er vokset op i kristne hjem, men som er holdt op med at tro på Gud, peger på evolutionsteorien som årsag til, at de ikke længere er troende

Den norske biskop Halvor Nordhaug mener, at det er farligt, hvis man skaber en modsætning imellem skabelsesberetningen og den videnskabelige sandhed:

Nogle mennesker gør det utroligt svært for sig selv og for andre, hvis de er med til at skabe et modsætningsforhold mellem den bibelske skabelsesberetning og resultaterne af moderne forskning. Det er unødvendigt og gør det svært for troen, udtaler Nordhaug til Vort Land.

Han påpeger, at man kan godt kombinere de to teorier. Videnskabens opgave er at fortælle hvordan verden er blevet til:

Men den kan ikke fortælle os, om verden er skabt, og hvem som eventuelt har skabt den. Hvis videnskaben fortæller os, at verden og mennesket er resultatet af en lang evolution, er det på ingen måde problematisk for den kristne tro.

I mange lande, særligt i USA, hersker der en debat om, hvorvidt skolen skal undervise i den bibelske beretning eller evolutionsteorien. Denne debat rykkede for nyligt ind i det norske sundhedssystem, da en læge blev afvist ansættelse på grund af sin tro på, at Gud har skabt menneskene.

LÆS OGSÅ: Norsk læge diskrimineret på grund af sin tro