Ny professor vil styrke teologers omdømme

TEOLOGISK PROFIL: Professor i Det Nye Testamente Eve-Marie Becker vil gøre sit for at styrke teologistudiets image. Det er nødvendigt, hvis faget skal klare sig i fremtiden, mener hun

Tyskfødte Eve-Marie Becker er udadfarende og international i sin stil. Og så vil hun gerne gøre fremtidens danske teologer mere selvsikre. -- Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.
Tyskfødte Eve-Marie Becker er udadfarende og international i sin stil. Og så vil hun gerne gøre fremtidens danske teologer mere selvsikre. -- Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

Eve-Marie Becker er på sit kontor i dag. En gul lap afslører det faktum. Den kun 34-årige professor i Det Nye Testamente på Aarhus Universitet bruger ellers en hel del af sin tid på vejene. Hun stryger til internationale teologikonferencer og underviser i den bayerske universitetsby Erlangen eller i Bavaria i Sydtyskland. Men det meste af tiden får de århusianske teologistuderende, som i morgen begynder et nyt semester, glæde af hende.

Hun taler hurtigt tysk, engelsk og en lille smule dansk og når normalt også at spise en kvik omgang frokost med de nye kolleger på Aarhus Universitet. Men det udfarende og internationale, holder hun fast i, er vigtigt, fordi det styrker samarbejdet mellem Aarhus Universitet og de andre store teologiske afdelinger på udenlandske universiteter.

– Den internationale konkurrence gør det nødvendigt, at Aarhus Universitet er til stede, repræsenteret og synlig i udlandet. Det styrker universitetets renommé og faget generelt, og det vil jeg gerne bidrage til, siger hun.

Det rennomé-løft mener hun helt generelt, at teologi som fag har behov for.

– Det er ikke i så høj kurs at læse teologi. Og vi skal sørge for, at folk ikke sætter spørgsmålstegn ved, om der er brug for teologer. Det skal vi gøre ved at uddanne fagligt selvsikre teologer, der kan deres stof. Det giver respekt i det omgivende samfund, siger hun.

De kultursammenstød, der finder sted lige nu på grund af folks forskellige religiøse opfattelser, mener hun også, fremtidens teloger og præster har nøglen til at løsne op. Ved blandt andet at fortolke skriftsteder og via fortolkningen bygge en bro imellem de forskellige parter.

– Netop den opgave tror jeg godt, at folk kan se er vigtig i dag. Det er med til at skabe respekt om teologien, siger hun.

Eve-Marie Becker lægger også vægt på, at de studerende holder sig ajour med, hvad der foregår i samfundet omkring dem ved at læse aviser og se tv, og så forventer hun, at de kommer til hendes undervisning, fordi de vil helt ned i substansen i Det Nye Testamente.

Det er nemlig kun igennem en indgående forståelse af Det Nye Testamente – af fortiden, filosofien og konteksten – at de vil kunne fortolke det og senere formidle det videre i en nutidig sammenhæng.

– Det er meget vigtigt, at teologien har en klar forbindelse med det omgivende samfund, men man får kun den forbindelse ved at kende fortiden og sine rødder, siger hun.

I sit eget valg af studieretning lagde hun også meget vægt på aktualitet og nutidighed. Praktisk teologi var hendes første valg, men med tiden syntes hun, at det blev mere og mere teoretisk. Derfor fangede Det Nye Testamente hendes opmærksomhed og trak hende med. Og Det Nye Testamente vil hun slås for, for hun mener, det er teologiens grundskrift. Det mest relevante for både samfund og kirke.

– De kommende præster har brug for Det Nye Testamente for at blive gode præster og for at kunne holde gode prædikener. Der er færre og færre mennesker, der ved, hvad påske og jul står for. Det skal præsterne forstå til bunds ved at studere Det Nye Testamente og formidle budskabet videre på en levende måde, siger hun.

– I Det Nye Testamente finder man argumenter og forklaringer på, hvad kristendom er. Forklaringer på hvorfor vi gør, som vi gør, og det er så grundlæggende for vores kultur, som noget kan være, siger hun.

holm.andersen@kristeligt-dagblad.dk

BLÅ BOG

Eve-Marie Becker blev født nær Frankfurt i Wiesbaden i 1973. Hun har taget sin uddannelse på Erlangen Universiet i Bayern, men har også studeret på universitetet i Marburg. Inden hun sidste efterår kom til Danmark som professor i Det Nye Testamente ved Aarhus Universitet, var hun videnskabelig medarbejder på Institut for Det Nye Testamente på Friedrich-Alexander-Universitet i Erlangen. Hendes specialer er fortolkninger af Det Nye Testamente, Paulus og litteratur fra 300 f.Kr. til 200 e.Kr.